Doporučujeme

POKEROVÁ ARÉNA. Finálový stůl pro Světovou sérii, ponořený do fialového přítmí,

POKEROVÁ ARÉNA. Finálový stůl pro Světovou sérii, ponořený do fialového přítmí, byl působivou scénou velké pokerové bitvy. | foto: AP

Staszko a spol. mimo zákon. Je poker hra, či hazard? Asi rozhodne soud

  • 399
Je poker hazard, nebo dovednostní hra? Či dokonce sport? Diskuse na toto téma je teď znovu aktuální díky úspěchu třineckého Martina Staszka. Ale přišla paradoxně v době, kdy se v Česku schyluje k zákazu hraní pokeru mimo kasina nebo on-line na internetu.

Od 1. ledna příštího roku vstoupí v platnost novela loterijního zákona, která mimo jiné zahrnuje populární karetní hru mezi hazardní. Navíc zakazuje působnost cizích sázkových kanceláří. Pro české pokerové hráče to je velký problém.

Pokerová komunita se bouří hlavně proti tomu, že budou takříkajíc v jednom pytli s gamblery hrajícími ruletu nebo automaty. "Pro mě poker hazard není. Nepouštěl bych se do něčeho hazardního," tvrdí Staszko. Pokeru se věnuje profesionálně a před dvěma týdny se díky němu do konce života finančně zajistil.

Svá slova pětatřicetiletý rodák z Třince potvrzoval i v Las Vegas, ráji kasin. Vyzkoušel si tam ruletu, ale zjistil, že se nedá porazit. Tak dál nehrál, aby nepřišel o peníze.

"Zákon zařadil všechny turnaje v karetních hrách mezi hazardní hry. Kategoricky s tím nesouhlasíme. V pokeru jde především o dovednosti. Štěstí hraje určitou roli, ale to je tak v jakémkoliv sportu - třeba v tenise, když se míček odrazí od pásky," vysvětluje Milan Sláma, předseda České asociace pokeru.

"Poker má ten problém, že se hraje s kartami. Naše babičky říkaly, že kdo hraje s kartama, je lump. Jsme ale v moderní době a tohle stigma by se mělo sejmout," dodává Sláma.

Zlepšit mínění veřejnosti o pokeru by mohl právě úspěch Staszka na Světové sérii (jakémsi mistrovství světa), kde překonal skoro sedm tisíc soupeřů. Nestačil na jediného a získal téměř 100 milionů korun. Třinecký hráč na propagaci pokeru jako dovednostního sportu už začal s asociací spolupracovat.

Zákaz reklamy

Sportovní kluby mohou přijít o sponzory

O tom, jak novela dopadne na fotbalovou Duklu nebo na hokejovou Plzeň, si přečtěte ZDE.

"Doufám, že se s tím zákonem něco udělá," říká Staszko. Jeho kolegové budou od roku 2012 postaveni mimo zákon. Turnaje se možná budou pořádat tajně někde ve sklepě. Pokerová média, která jsou závislá na reklamě zahraničních sázkovek, skončí nejspíš v ilegalitě a budou vycházet v "exilu" z exotických zemí.

Sláma navíc přidává další problém: "Kdokoliv, kdo si bude chtít zahrát poker na internetu, se vystavuje hrozbě pokuty 10 milionů korun. Zatím nikdo neřekl, jestli a jak se to bude vymáhat."

Poker hraje on-line spousta hráčů. Mnozí z nich se tam učí, sbírají zkušenosti a peníze pro velké živé turnaje. Varianta, že by poker nabídly české sázkovky, není pravděpodobná. Český trh je malý, hráči potřebují širokou komunitu soupeřů, aby dávalo jejich hraní smysl. Navíc při malé návštěvnosti se nevyplatí firmě on-line poker dotovat.

"Problém není v daních. Politikům jsme nabízeli, že poker je schopný odvést až 190 milionů. Ale čím déle s nimi jednáte, zjistíte, že problém je o tom chránit byznys sázkovek."

Milan Sláma, předseda České asociace pokeru

Řešením by mohl být zcela nový připravovaný zákon o loteriích. "Dělají ho na ministerstvu financí fundovaní lidé, kteří pokerové problematice rozumějí. Zákon má hlavu a patu," tvrdí Sláma. Ale ten by měl začít platit až od roku 2013.

"Věřím tomu, že se domluvíme a zavede se klid zbraní. Překleneme ten rok a pak dostane poker status, jaký chceme - status dovednostního sportu," doufá předseda pokerové asociace.

Kdyby však stát trval na tvrdých postizích pro pokerové hráče, chystá se Sláma obrátit na Ústavní soud. "Naši právníci spolu s Akademií věd připravují argumentaci, aby soud uznal poker jako dovednostní hru, na niž neplatí loterijní zákon. Soudy tak rozhodly už ve Švédsku a ve Francii," prohlásil Sláma.

Takže spor o to, jestli je poker hazard, dovednostní hra, nebo sport, nejspíš rozsekne patnáct ústavních soudců. Pokerovým nadšencům by tak "rozdali karty" místo dealerů muži a ženy v talárech.

A jak byste rozhodli vy?

Poker je:

celkem hlasů: 6139

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 16. prosince 2011. Anketa je uzavřena.

dovednostní hra.
dovednostní hra. 5147
hazardní hra.
hazardní hra. 765
dovednostní sport.
dovednostní sport. 123
Nemám názor.
Nemám názor. 104

  • Vybrali jsme pro Vás