Doporučujeme

SÁZKAŘSKÉ GANGY. V současné době neexistuje moc mechanismů, které by odhalily spolupráci sportovců se sázkařskými gangy. MOV to chce změnit.

SÁZKAŘSKÉ GANGY. V současné době neexistuje moc mechanismů, které by odhalily spolupráci sportovců se sázkařskými gangy. MOV to chce změnit. | foto: Profimedia.cz

Olympijský výbor se bojí sázkařských gangů. Začíná s nimi bojovat

  • 0
Mezinárodní olympijský výbor (MOV) plánuje před londýnskými Hrami v roce 2012 zpřísnit dozor nad nelegálními sázkami. "Čeká nás ale těžký boj," varoval prezident výboru Jacques Rogge.

"Obávám se, že jsme v této oblasti ve stejné fázi jako před časem s dopingem. Všichni víme, že tu taková hrozba existuje, ale neumíme proti tomu bojovat. To teď chceme změnit," zavelel Rogge z Mexika, kde MOV zasedal.

Jaké nebezpečí vlastně ze sázkařského podsvětí hrozí? Sportovci mohou být napojení přímo na sázkařské gangy a vědomě jim pomáhat. Takové chování se ovšem těžko dokazuje.

FAKTA

Jak velký problém nelegální sázky představují?
Zapletení sportovců do sázkařských gangů je dnes větším rizikem než doping. Proti tomu už si totiž sport vytvořil obranné mechanismy, proti nelegálním sázkařům se teprve začíná bojovat.

Proč až nyní?
Sázkařským gangům v posledních letech vyhovuje celosvětový nástup internetového sázení. Server FoxNews.com navíc připomíná, že velkou hrozbou jsou sázkové kanceláře v Asii, kde na sázkařském trhu panuje velký zmatek.

Existují případy, kdy sázkařské gangy ovlivňovaly zápasy?
A není jich málo! Ten největší skandál vypukl v listopadu minulého roku. Policie tehdy v několika státech Evropy pozatýkala desítky členů gangu, kteří podle odhadů ovlivnili až dvě stě hlavně fotbalových zápasů. (viz články z té doby)

"Je strašně těžké něco takového odhalit. Sázkaři totiž začínají sázet jen na jednotlivé části zápasů. To znamená, že jim stačí vsadit na jedinou dvojchybu v tenise nebo rohový kop v prvních dvou minutách fotbalového zápasu. Pak je těžké něco poznat," posteskl si Rogge.

Mezinárodní olympijský výbor proto začal zpracovávat plán, jak riziko nelegálních sázek co nejvíc zmenšit. Po vzoru antidopingových komisí vznikne i nová "antisázkařská komise" (Anti-betting Agency). Už příští rok by navíc mohla začít fungovat jakási "antisázkařská policie", která by měla problémové případy vyšetřovat.

"Většina členů olympijského výboru před časem souhlasila, že bychom v této oblasti měli zavést společné ochranné mechanismy," poznamenal šéf francouzského výboru Denis Masseglia, který s nápadem přišel. "Když jsou pravidla v jedné zemi jiná než ve druhé, nikdy nebude náš boj účinný."

Proto MOV a jednotlivé sportovní federace začnou spolupracovat se sázkovými kancelářemi. Příkladem, jak by celý systém mohl fungovat, je nedávná dohoda mezi Českomoravským fotbalovým svazem a sázkovými společnostmi.

Díky tomu se vedení českého fotbalu včas dozví o podezřelých sázkách. Vše si hlídají sázkové kanceláře, které v případě pochybností zalarmují fotbalový svaz. (viz podrobnosti o bezpečnostním systému).

Někteří členové MOV už si navíc zavedli vlastní pravidla, která mají riziko nelegálních sázek co nejvíc zmenšit. Australský olympijský výbor například už nyní zakázal všem členům výpravy na Hry v Londýně sázet. "Podobně postupujeme už od olympijských her v Sydney," vysvětloval prezident John Coates.

Patří nelegální sázky mezi největší problémy současného sportu?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 úterý 16. listopadu 2010. Anketa je uzavřena.

NE
NE 992
ANO
ANO 556

  • Vybrali jsme pro Vás