Doporučujeme

PŘI ON-LINE ROZHOVORU. Bývalý černý bookmaker Michal Horáček si píše se čtenáři iDNES.cz | foto: Petr Šedivý, iDNES.cz

Nelituju, že jsem na závodištích strávil tolik let, napsal čtenářům Horáček

  • 8
I když ho lidé znají hlavně jako textaře a spisovatele, Michal Horáček se dřív živil trochu jinak. Před Listopadem si přivydělával jako černý bookmaker a valchař, na začátku 90. let pak založil sázkovou kancelář a zbohatl. Čtenářům iDNES.cz odpovídal v on-line rozhovoru.

odpovědi Michala Horáčka

Bývalý černý bookmaker odpovídal na otázky týkající se sázek, hazardu, jeho sázkařské minulosti a sportu, hlavně dostihového.

"Nejradši jsem chodil na dostihy. Sázení na ně je královskou disciplínou sázek. Nikdy jsem ani na chvilku nelitoval, že jsem na závodištích strávil tolik let," napsal Horáček čtenářům.

Profil

Michal Horáček

Michal Horáček
Málokdo si dnes při poslechu jeho slavných písniček vzpomene na začátek Horáčkovy zářivé kariéry.Oficiálně si sice vydělával třeba mytím špinavého nádobí, skutečné peníze ale získával na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli, kde načerno vypisoval kurzy.

Kromě černého bookmakera ho pražští šmelináři znali jako schopného valchaře. Ti se před rokem 1989 potají scházeli v soukromých bytech nebo v potemnělých salóncích hospod a hráli o peníze (valcha je soubor karetních her, při kterých proti sobě stojí hráči a banka).

Znalostí v oblasti hazardu a kurzových sázek Horáček využil v 90. letech, kdy spoluzaložil první českou sázkovou kancelář Fortuna. V čele prosperující společnosti vydržel do roku 2004, kdy firmu prodal.

Tím vlastně svět sázek úplně opustil. Ale jenom naoko. Nejenom že pořád umí mluvit kouzelným sázkařským slangem, ale letos v létě se navíc do Fortuny vrátil. Jako člen dozorčí rady.

Na domluvenou schůzku přišel o mnoho dřív a odpovídáním na čtenářské otázky strávil hodně přes hodinu. Odpovědi psal sám a když dvěma prsty ťukal písmenka do počítače, jen tiše seděl a soustředil se.

Mezi otázkami si ale občas na chvilku odpočinul. Třeba konverzací o nových sázkařským trendech: "Valuebetting? Co to je?" ptal se. "Aha," pokračoval potom, co se to rámcově dozvěděl, "ale to musí být hrozná dřina! To už je snad snadnější naučit se čínsky." (přečtěte si o valuebettingu)

Mezi hromadou otázek pečlivě vybíral, protože bylo jasné, že všem čtenářům určitě odpovědět nestihne. "Musí být zajímavé pro mě, ale hlavně pro čtenáře," poznamenal, podle jakého klíče při výběru postupuje. "A těm, který jsem nestihl odepsat, se moc omlouvám."

O čem se bývalý černý bookmaker rozpovídal?

O tom, jestli měl být Váňa na Velké pardubické diskvalifikován.
Pardubickou jsem viděl, nenechám si ji ujít, protože každý rok je vzrušující a krásná. Pan Váňa určitě nenaplnil podstatu činu, za který by mohl být diskvalifikován - jeho soupeř totiž nemusel "brát zpátky", to znamená koně přidržet. Vždy mohl běžet naplno.

O tom, jestli někdy v kartách švindloval.
Myslím, že ano, jako dítě při hře s dědečkem. Zakrátko potom jsem ovšem pochopil, že takhle to nepůjde, že hra je zajímavá právě tím, že má pravidla a že účastníci je ctí. Švindl hru ničí - možná díky tomu jednou či dvakrát získáte nějaké peníze, ale z dlouhodobého hlediska se diskvalifikujete, protože dřív nebo později vám na to švindlování ostatní přijdou a vy už si nezahrajete.

O námětu nového "Kudykamu" ze sázkařského prostředí.
Něco takového se skutečně - zvolna - připravuje. Jako svou doktorandskou práci na FHS UK píši právě o zkušenostech z hráčského prostředí. Bude z toho kniha a pak možná i film, o kterém už léta mluvíme s producentem Jaroslavem Boučkem. Ostatně - Jardu jsem poznal právě na dostizích, známe se jako hráči.

PŘI ON-LINE ROZHOVORU. Bývalý černý bookmaker Michal Horáček si píše se čtenáři iDNES.czPŘI ON-LINE ROZHOVORU. Bývalý černý bookmaker Michal Horáček si píše se čtenáři iDNES.czPŘI ON-LINE ROZHOVORU. Bývalý černý bookmaker Michal Horáček si píše se čtenáři iDNES.cz

PŘI ON-LINE ROZHOVORU. Bývalý černý bookmaker Michal Horáček si píše se čtenáři iDNES.cz

odpovědi Michala Horáčka

Bývalý černý bookmaker odpovídal na otázky týkající se sázek, hazardu, jeho sázkařské minulosti a sportu, hlavně dostihového.


  • Vybrali jsme pro Vás