Doporučujeme

Nabídka kurzů je tak pestrá, že monitorovat sázení je možné jen při velkých investicích.

Nabídka kurzů je tak pestrá, že monitorovat sázení je možné jen při velkých investicích. | foto: Profimedia.cz

Ilegální sázkaři by mohli znehodnotit výsledky olympiády v Londýně

  • 2
Živé sázení na sportovní utkání, turnaje a závody už ovládly 60 procent trhu. Zčásti jde o nelegální, nebo jinak nekorektní sázky a vede k rostoucí korupci a ovlivňování výsledků.

To jsou východiska, která zazněla v první den sympózia o vlivu nezákonných sázek na sport, pořádaného v Lausanne Mezinárodní organizací sportovních novinářů.

Prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge na něm řekl, že hodlá požádat vlády, aby zamezily rozmachu tohoto černého trhu a postupovaly jednotně jako v případě antidopingu.

"Nemůžeme být tak naivní a myslet si, že tento problém olympijské hry nepostihne. Možná, že se dočkáme už v Londýně," varoval Rogge.

Nejdál je v boji s ovlivňováním výsledků spolu s kriketem a tenisem zejména fotbal. Ředitel pro komunikaci Evropské fotbalové unie Alexandre Fourtoy uvedl, že v roce 2009 monitorovali lidé ze zvláštního útvaru 29 tisíc utkání ve všech 53 členských zemích. Vliv ilegálních sázkařů objevily v 0,7 procenta.

Onen útvar analyzoval 100 milionů sázek. "Zvláštní chování sázejících není samo důkazem korupce a ovlivňování výsledků. Je těžké něco takového dokázat a trestat," uvedl Fourtoy.

Proto se Rogge 1. března setká se zástupci vlád a sportovních organizací, aby s nimi projednal postup vůči provozovatelům sázek. Také antidopingový program mohl MOV spustit až ve chvíli, kdy do něj investovaly státy a jejich instituce.

Další řečníci na sympóziu potvrdili, že jsou mezi nimi osoby ze světa organizovaného zločinu a prostřednictvím sázek perou peníze, například z obchodu s drogami.

Jednou ze zemí s měkkým postupem vůči sázkovým a loterijním společnostem je Česká republika.


  • Vybrali jsme pro Vás