Doporučujeme

CIZÍ LOTERIE. Kromě tradičních českých číslených loterií by mohli sázkaři v budoucnu hrát hry zahraničních společností.

CIZÍ LOTERIE. Kromě tradičních českých číslených loterií by mohli sázkaři v budoucnu hrát hry zahraničních společností. | foto: Dan Materna, MAFRA

Loterijní zákon se změní. Pustí na český trh cizí sázkové kanceláře

  • 0
Česko zřejmě brzy otevře trh pro zahraničí sázkové kanceláře ze zemí Evropské unie. Vláda ve středu nařídila ministerstvu financí, aby se zabývalo příslušnou změnou sázkového zákona. Informovala o tom agentura ČTK.

V současné době loterijní zákon zakazuje provozování zahraničních loterií, prodej cizozemských losů i reklamu na cizí sázkové společnosti. Legálně tu může podnikat pouze firma se sídlem v Česku. To se však dlouhodobě nelíbí Evropské komise. Zákon považuje za diskriminační.

Ministerstvo financí v čele s Miroslavem Kalouskem s takovým výkladem nesouhlasí, ale česká strana prý už vyčerpala všechna zdůvodnění. Neúspěšně. "Všechny argumenty byly Evropskou komisí shledány jako nedostatečné," uvedlo už dříve ministerstvo.

Nejpozději do 1. ledna 2014 tak musí Kalousek a spol. připravit nový loterijní zákon, aby se Česko vyhnulo žalobě pro porušení Smlouvy o fungování Evropské unie.

Tuto legislativní změnu paradoxně přivítají české sázkové kanceláře, kterým přibudou konkurenti. Současný zákon sice zahraničním společnostem působení na českém trhu zakazuje, ale díky internetu tady přesto cizí sázkovky jsou.

Asociace provozovatelů kurzových sázek upozorňuje na fakt, že zatímco domácí firmy platí 20procentní loterijní daň a k tomu ještě 19procentní daň z příjmu, zahraniční provozovatelé mají srovnatelné zatížení na úrovni tří až čtyř procent. Nový zákon by tak měl podmínky na trhu sjednotit.


  • Vybrali jsme pro Vás