Doporučujeme

Psychiatr Karel Nešpor a dalších devět osobností navrhuje: Zakažme hazard!

Psychiatr Karel Nešpor a dalších devět osobností navrhuje: Zakažme hazard! | foto: David Port, MF DNES

Hazard je sociální zlo. Zakažme ho, navrhuje skupina osobností

  • 8
Skupina deseti osobností kolem lékaře Karla Nešpora navrhuje plošný zákaz hazardních her. "Jsou sociálním zlem, které zahrnuje všechny vrstvy české společnosti," píšou v textu, který nedávno zveřejnili.

Pod dokumentem jsou kromě Nešpora podepsaní například biskup Václav Malý, spisovatelka Daniela Fischerová, psycholožka Věra Břicháčková nebo brněnská zastupitelka Jasna Flamiková.

Mezi hazardní hry nepočítají jen výherní automaty nebo ruletu, ale i sportovní sázení.

Test

Jste závislí na sázení a hraní hazardních her?

"To je samozřejmě také hazard. Hazard je vše, při čem si hráč kupuje možnost výhry," uvedl minulý rok pro iDNES.cz Nešpor. -čtěte Psychiatr Nešpor: Nejlepší před závislostí na sázení? Nehrát!

Z dokumentu vyplývá, že autoři textu chápou hazard jako riziko pro samotného hráče i pro celou společnost, která například platí vysoké finanční částky na léčbu závislých hráčů. Mezi problémy v souvislostí s hazardem také jmenují vyšší kriminalitu.

"Při míře, do níž se u nás hazard rozvinul, představuje značné bezpečnostní riziko - např. praní špinavých peněz různých gangů a s tím spojený organizovaný zločin mezinárodního charakteru," píše se v dokumentu.

Skupina proto navrhuje - zakažme v Česku hazard! Nebo ho alespoň vykažme do omezených lokalit.

Jak předejít závislosti?

Důležitá jsou pravidla a disciplína

"Pokud tento návrh nebude průchodný, navrhuje například vydávat licence jen na omezenou dobu a za vysoký poplatek. Orgánům místní správy také chceme přiznat právo zakázat v okruhu jejich působnosti hazard v jakékoliv podobě. Dalším opatřením je stanovení limitní částky, kterou lze v jednom zařízení za čtyřiadvacet hodin prohrát," píše se v textu.

Není náhodou, že skupina s návrhy přišla právě začátkem ledna. Politici totiž už několik měsíců debatují o možných změnách loterijního zákona. Některé návrhy počítají třeba se zákazem sázení na internetu. Změna zákona musí projít hlasováním v parlamentu.

Kdo je pod dokumentem podepsaný

Věra Břicháčková (klinický psycholog), Ladislav Csémy (psycholog), Miroslav Erdinger (evangelický farář), Daniela Fischerová (spisovatelka a dramatička), Jasna Flamiková (zastupitelka města Brna, iniciátorka petice Stop hazardu!), Hana Karbanová (psychiatrička a rodinná terapeutka), Václav Malý (biskup), Karel Nešpor (psychiatr a primář léčebny v Bohnicích), Miloš Rejchrt (evangelický farář), Jiří Šob (psychoterapeut), Jiří Zajíc (publicista a pedagog).


  • Vybrali jsme pro Vás