Doporučujeme

A JE V BALÍKU. Mladík Joe Cada právě vyhrál pokerový turnaj v Las Vegas. Získaná částka je vysoká - skoro 145 milionů korun.

A JE V BALÍKU. Mladík Joe Cada právě vyhrál pokerový turnaj v Las Vegas. Získaná částka je vysoká - skoro 145 milionů korun. | foto: ČTK

All in. Mladík vyhrál v pokeru přes sto milionů korun

  • 65
Poker je stále populárnější karetní hra. Její varianta zvaná Texas Hold'em se hraje v hospodách, na večírcích doma v obýváku, v kasinech i na internetu. A dá se díky ní slušně zbohatnout.

Vyprávět by mohl jedenadvacetiletý Joe Cada. Na turnaji Main Event, který je součástí Světové série pokeru, v lasvegaském kasinu Bellagio vyhrál 8,5 milionů dolarů, tedy skoro 145 milionů korun. Jenže aby se k pohádkové částce dostal, musel zvládnout porazit přes 6 tisíc soupeřů.

Tolik se jich na startovní listinu zapíše. Turnaj pak trvá dva týdny. Chce to jen umět hrát poker, udržet nervy, mít nakloněné štěstí, aby chodily karty a pak máte vystaráno.

Pokerový slovník

all in - vsadit všechno

blind - povinná sázka naslepo před rozdáním karet

buy-in - minimální vstupní poplatek do hry

call - dorovnat sázku

hand - karty, které hráč dostane do ruky

check - pauzírovat

flop - první tři otevřené (společné) karty

fold - vzdání hry signalizované složením karet na stůl

raise - navýšení sázky předcházejícího hráče

river - poslední, pátá společná karta

turn - čtvrtá společná karta

Zdroj: pokerman.net

Štěstí přálo i Joeovi Cadovi, pro nízký věk přezdívanému "Kid" (Děcko). Ač nepatří mezi pokerovou elitu, dostal se až do finále.

Soupeřem mu byl Darwin Moon. V rozhodující hře ho porazil s dvěma devítkami v ruce, Moon měl J a Q. Cada zvýšil na all in (všechno).

Moon ho dorovnal. Na stůl přišly karty 8 2 7 K 7. Všechny mimo barvu, kterou měl v ruce Cadův soupeř.

"Skvělé. Můj soupeř byl výtečný, ale já to dokázal! O tom se mi ani nesnilo," nevěřil úspěchu Cada. Jenže tak jednoduché to nebylo.

Na finálový stůl vstupoval až jako pátý nejlepší. Žetonů měl málo. Ale z kritické situace se dostal až na vrchol. Nabízí se tedy nová přezdívka: "Comeback Kid."

"Hodně kamarádů mě sem přijelo místo školy povzbudit. Díky jim za to. Pořádně si užijeme tu skvělou výhru," nezapomněl ani na spolužáky ze školy.

Jenže upřímně. Cada ani do školy moc chodit nemusí. Je bohatý. Main Event nebyl jediný turnaj, který vyhrál. Kvůli zákonům v USA hrál pouze přes internet a v 19 si díky pokeru mohl koupit vlastní dům.

Celkem slušná "práce."

HISTORIE POKERU SAHÁ AŽ DO STŘEDOVĚKU

Kdy a z čeho vznikl poker? Odborníci se nemohou shodnout. Přesto se má za to, že princip sázení na karty vznikl kolem 15. století v podobě perské hry As Nas. Ve stejné době se v Evropě rozvíjí hry pokeru podobné. Tři karty a různé jejich kombinace využívala hra primero ve Španělsku, Itálii a Francii. Když se k tomu přidalo blufování a sázení, vznikl v Anglii brag a Německu poschen.

Oklikou se hra pod názvem poque dostává zpět do Francie a odtud počátkem 19. století putuje do Ameriky. Právě tam se poker mění do podoby, jak ho známé dnes. Po Spojených státech se šířil díky mississippským parníkům, jejichž posádka si tak krátila dlouhou cestu. Začaly se objevovat nové a nové varianty pokeru. Nejznámější a nejoblíbenější Texas Hold'em vznikla zřejmě v roce 1919 z hry Wild Widow a je zkratkou slov Hold Me Darling.

Nyní se poker šíří obrovskou rychlostí do celého světa. Stovky tisíc lidí jej hrají přes internet, dá se hrát i na sociální síti Facebook. Existují nejrůznější turnaje a poker je stále více propagován v médiích. V roce 1998 byl natočen film Hráči s hvězdným hereckým obsazením. Diváci v Česku mohou vidět, jak se hraje poker na dvou sportovních kanálech.

Jenže pozor! Mnoho lidí tvrdí, že poker není sport, ale hazard.


  • Vybrali jsme pro Vás