Žokej Váňa se při kvalifikaci vrátí do sedla

Pardubice - Druhý kůň z loňské Velké pardubické. V jeho sedle legendární žokej Josef Váňa. A proti nim patnáct soupeřů. To bude nejatraktivnější bod sobotního dostihového mítinku. Velká cena města Pardubic. Steeplechase cross country na 5800 metrů o 200 tisíc korun. A úvodní ze čtyř kvalifikací pro říjnový vrchol překážkové sezony.

"Měl by to být hodně zajímavý a vyrovnaný dostih," pronesl Miroslav Petráň, předseda Dostihového spolku.

Papírovým favoritem by měl být Juventus. V sedle 8letého valacha, jehož při loňské Velké pardubické porazil pouze Decent Fellow, bude žokej Josef Váňa. Oba absolvují svůj první letošní start.

A nebude snadný. V početném poli se objeví řada kvalitních soupeřů.

Cesort (ž. Andrés) ze stáje Zeas Staré Hradiště už tři roky neskončil na pardubické dráze hůře než třetí. Loni vyhrál Poplerův memoriál, letos zvítězil v Úvodní cross country.

Před třemi týdny doběhl třetí Aton (ž. Bartoš) za stáje Vasury Kolesa a čtvrtý Tresh (ž. Línek). Oba budou na startu i zítra.

K aspirantům na přední příčky se bude řadit i nadějná 7letá Ligreta (ž. Kašný), která loni vyhrála poslední kvalifikaci. Bez šancí nejsou ani Icare Du Renom (Liška) a Klip (ž. Myška), čtvrtý a pátý kůň z loňské Velké. O "tabuli" by měli bojovat i Mr Land (Váňa ml.), Glogloglo (ž. Luka), Ascot (Novák) či Polárník (Složil).

Do Velké pardubické se kvalifikuje každý kůň, který dokončí dostih bez pádu a vybočení. Musí mu však být sedm a více let.

Zítřejší Britský den nabídne celkem deset dostihů. Úvodních osm bude překážkových, program uzavřou dvě roviny. Začátek mítinku je ve 13.00, kvalifikace startuje v 15.50.

"Je přihlášeno 141 koní, což je super," pochvaloval si Petráň. "Každý dostih by měl být hodně zajímavý."

Rámcový vrchol by měl mít dva vrcholy. Steeplechase na 4400 metrů, bude generálkou na červnový Zlatý pohár. A hned v následující cross country na 4500 metrů budou startovat tři koně přihlášení do Velké - Potenzo, Sullivan a Marath.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon