Squashista Jan Koukal (v bílém) na republikovém mistrovství

Squashista Jan Koukal (v bílém) na republikovém mistrovství | foto: Irena Vanišová

Ženy i muži se na mistrovství Evropy ve squashi udrželi v elitní divizi

  • 0
České týmy se na mistrovství Evropy ve squashi udržely v elitní divizi. Ženy skončily na šampionátu v Helsinkách páté, muži byli šestí, což pro ně znamená nejlepší výsledek v historii.

„Je to pro nás fantastický úspěch, se kterým skoro nikdo nepočítal. Do většiny zápasů jsme nastupovali jako outsideři, nakonec jsme podali skvělé výkony,“ uvedl vedoucí výpravy Jan Roll v tiskové zprávě.

Muži v čele s hrajícím trenérem Janem Koukalem podlehli v základní skupině pozdějším šampionům Francouzům i Skotsku a remizovali s Finskem. Ve skupině o 5. až 8. místo byl po porážce se Španělskem klíčový závěrečný zápas, ve kterém porazili favorizované Švýcarsko 3:1 a poslali ho spolu s Finy o divizi níž.

„Bylo to hodně zamotané, podařilo se nám zachránit na poslední chvíli, což je velký úspěch. Ostatní týmy nás měly totiž podle světového žebříčku porážet,“ uvedl Koukal.

Ženy v základní skupině podlehly Nizozemsku, Francii i Španělsku, ale v druhé části turnaje si poradily s Belgií a Dánskem. Páté místo je druhým nejlepším výsledkem družstva po bronzu z roku 2014.

„Po Španělsku jsme zmobilizovaly síly a podaly jsme neskutečné výkony, zejména proti Belgii. To nás nakoplo a naštěstí jsme si dnes poradily s Dánskem. Páté místo bereme, jako kdybychom vyhrály celý turnaj,“ řekla opora výběru Zuzana Kubáňová. Titul získaly Angličanky, do druhé divize sestoupily Španělsko s Dánskem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž