Televizní komentátor a moderátor Vít Holubec na archviním snímku. | foto: ČTK

Zemřel komentátor Holubec. Proslul větou: Sportu zdar a fotbalu zvlášť

  • 16
Komentátor vůbec prvního přímého televizního přenosu v Československu Vít Holubec zemřel ve věku 84 let. Diváci si ho pamatovali díky typickému pozdravu "Sportu zdar a fotbalu zvlášť, vážení přátelé televizní kopané."

Holubec zemřel po krátké a těžké nemoci, informoval ČTK jeho syn Petr Holubec.

Holubec byl jedním ze zakládajících členů sportovní redakce tehdejší Československé televize i pořadu Branky, body, vteřiny.

Komentátor Vít Holubec

Spolukomentoval první přímý sportovní televizní přenos, jímž se v únoru roku 1955 stal hokejový zápas mezi týmem Prahy a švédským Leksandem.

Specializoval se však především na přenosy z fotbalu, které uvedl klasickým pozdravem "Sportu zdar a fotbalu zvlášť, vážení přátelé televizní kopané".

Silným zážitkem pro něj bylo finále PMEZ 1985 mezi Liverpoolem a Juventusem, při němž přišlo o život 39 fanoušků. "Já potom nemohl čtvrt roku komentovat. Jak jsem si nasadil sluchátka, dělalo se mi špatně," přiznal v rozhovoru pro MF DNES před osmi lety (více čtěte zde).

Komentoval mimo jiné také zápasy šesti fotbalových světových šampionátů, jeho hlas provázel televizní přenosy z pěti olympijských her a mnoha dalších velkých sportovních událostí.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž