Železný je nejlepším atletem Evropy

M a l m ö - Český oštěpař Jan Železný převzal v sobotu pozdě večer ve švédském Malmö cenu pro nejlepšího atleta evropského kontinentu za letošní rok. V anketě, kterou vyhlašuje Evropská atletická asociace, Železnému jednoznačně přiřkli prvenství odborníci i příznivci atletiky prostřednictvím internetového hlasování. "Jsem rád, protože při takovémto hlasování posílají své hlasy i lidé, kteří sportovce neposuzují jen podle rekordů. Proto jsem se také cítil svým způsobem zavázán a přijel si do Švédska cenu osobně vyzvednout," řekl při ceremoniálu český atlet.

Předání ceny se uskutečnilo v předvečer mistrovství Evropy v krosu, které se koná právě v Malmö. Při děkovném projevu Železný potvrdil, že jeho náklonnost k oficiózním akcím není velká. V proslovu se omezil na tři věty. "Jsem rád, že tu dnes mohu být. Tato cena patří nejen mne, ale všem, kteří mi pomohli. Vesele Vánoce a šťastný Nový rok vám všem," pravil přihlížejícím trojnásobný olympijský vítěz a nejlepší český, evropský i světový atlet letošního roku.

Zatímco v anketě o nejlepšího atleta Evropy zvítězil Železný už v roce 1996, titul mistra Evropy mu v bohaté sbírce jako jediný schází. V ženské kategorii zvítězila rovněž oštěpařka a olympijská vítězka ze Sydney Norka Trine Hattestadová. Na ceremoniál do sousedního Švédska však nepřijela a cenu přijala doma. V sobotu se totiž zúčastnila přijetí úspěšných norských olympioniků u norského krále Haralda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž