Vojtěch Krčmář

Vojtěch Krčmář | foto: archiv Vojtěcha Krčmáře

Mladý český wakeboardista se prosazuje také ve světě

  • 0
Být pátý na mistrovství světa ve wakeboardingu? To se u závodníka z Ostravy dá považovat za velmi podařený výsledek. Ovšem Vojtěch Krčmář byl po návratu z Abú Zabí, kde se šampionát v minulých dnech konal, sám na sebe naštvaný.

„Když jsem projel úspěšně čtvrtfinálové i semifinálové jízdy, začal jsem přemýšlet, že by to tentokrát mohlo dopadnout dobře. Finále jsem nejel na jistotu, zařadil jsem triky, které jsem tolik příliš natrénované neměl,“ líčil čerstvě sedmnáctiletý Vojtěch Krčmář. Ve finálové jízdě doplatil na trik zvaný transfer, při němž se skáče z nižší překážky zvané funbox na vyšší, to vše s otočkou o 540 stupňů. Při něm totiž nakonec spadl.

Pro méně známý sport, jenž zatím nemá v Česku silnou tradici ani velké zázemí, je však Krčmářova účast ve finále světového mistrovství úspěchem. V Abú Zabí byl jediným českým reprezentantem a ve své věkové kategorii závodníků od čtrnácti do osmnácti let měřil síly s celkem dvaadvaceti soupeři z celého světa.

„První místo vybojoval Angličan Jack Battleday, kterému je letos osmnáct, takže příští rok už postupuje do vyšší kategorie. Zase budou větší šance,“ plánuje Vojtěch Krčmář pro příští šampionát útok minimálně na medailové pozice.

Chybí vyšší vlek

Domovský oddíl CWCH má ostravský wakeboardista v Hlučíně na Štěrkovně, občas se dostane na trénink do Brna nebo do Bratislavy, kde jsou vyšší vleky a díky tomu tam může zkoušet rovněž náročnější triky.

„Překážky máme v Hlučíně dobré, ale vlek je starý, nízký. Některé skoky si na něm nemůžu zkoušet,“ lituje. Z podmínek v Abú Zabí, kde mají nové, moderní zařízení, byl nadšený. „S vyšším vlekem se všechny triky skáčou mnohem jednodušeji.“

K wakeboardingu přivedl Krčmáře před devíti lety starší bratr a on se velmi brzy prosadil mezi českou špičku. Za svou velkou výhodu považuje psychickou pohodu.

Pády, přestože jsou do vody, hodně bolí

Ovšem při nácviku nových prvků bývá trochu nervózní, protože pády, byť do vody, dost bolí. Na závodech však bývá v klidu, na rozdíl od mnoha svých soupeřů trémou netrpí. Už v minulém roce vyhrál mistrovství republiky v mužské kategorii, prvenství získal i letos poté, co byl první na třech pohárových soutěžích ze čtyř. Poražen ale nebyl ani v té čtvrté - kvůli nabitému kalendáři ji nestihl.

Za úspěch se dá považovat také to, že před dvěma lety si z mistrovství světa přivezl šesté místo z juniorské kategorie. Letošní pátá příčka sice není to, co si představoval, ale i tak ho účast na šampionátu obohatila. „Pozorně jsem sledoval závodníky v profi kategorii, to je nejlepší inspirace pro příští jízdy,“ říká Krčmář.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž