Momentka z ústředí ruské antidopingové agentury v Moskvě.

Momentka z ústředí ruské antidopingové agentury v Moskvě. | foto: Reuters

Data z moskevské laboratoře přinesla dopingové tresty už dvěma stovkám Rusů

  • 3
Počet ruských sportovců a sportovkyň usvědčených z dopingu na základě dat získaných z moskevské laboratoře v souvislosti s rozsáhlým skandálem minulých let přesáhl dvě stovky. Světová antidopingová agentura WADA oznámila na svém webu, že momentálně eviduje 203 osob, které už obdržely tresty. Vedle toho ještě 73 sportovců čelí obvinění a ve fázi vyšetřování je dalších 182 případů.

Kauza kolem dopingu v Rusku se táhne od listopadu 2015. Tehdy WADA kvůli systematickému a státem podporovanému programu v zemi poprvé suspendovala ruskou antidopingovou agenturu RUSADA.

V září 2018 trest zrušila s podmínkou, že moskevská laboratoř vydá data z takzvaného systému LIMS (laboratorní informační a manažerský systém). Stalo se tak až po stanoveném termínu a při jejich ověřování vyšlo najevo, že s daty se manipulovalo.

V prosinci 2019 proto následovala opětovná suspendace agentury RUSADA a WADA navíc vyřadila ruský sport na čtyři roky z velkých mezinárodních akcí. Po odvolání ruské strany rozhodla Mezinárodní sportovní arbitráž CAS o zkrácení trestu na dva roky. Suspendace vypršela vloni v prosinci, sankce pro RUSADA dosud trvá.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž