ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Veselý, MAFRA

Běžci i cyklisté mají i na jižní Moravě smůlu, závodit nemohou

  • 0
Odklady, opatření, varianty. Organizátoři akce ČSOB Vokolo priglu zkusili postupně leccos, přesto se jedenáctý ročník běhu okolo Brněnské přehrady v sobotu konat nebude. Nouzový stav a s ním spojená opatření poslaly oblíbenou hromadnou akci k ledu.

„Aktuální stav a omezení v něm stanovená nám uskutečnění znemožňují. Na věc máme svůj soukromý názor, nicméně aktuální zákaz hromadných akcí nad 20 lidí plně respektujeme,“ prohlašuje na webu Vokolo priglu ředitel závodu Petr Brožek.

Organizátoři přitom nebyli nedbalí a s předstihem vymýšleli, jak celou akci legálně zvládnout. „Už minulý čtvrtek jsme v rychlé reakci na vyhlášená omezení zveřejnili tři varianty možné realizace závodu. Bohužel s časovým odstupem a po detailnější diskusi s partnery, samosprávnými orgány a hygienickou stanicí musíme konstatovat, že žádná z nich není reálná,“ smutní Brožek.

Závod tak neproběhne ani po skupinách patnácti lidí, ani po jednom běžci zvlášť. Nereálnou se pak ukázala i varianta velkého odkladu či spojení s dalším ročníkem akce. „Tvrdě jsme narazili na ekonomické souvislosti tohoto řešení. Finanční prostředky získané od Magistrátu města Brna a Jihomoravského kraje pro rok 2020 není bohužel možné převádět na další kalendářní rok. Pokud závod neuskutečníme v roce 2020, veškeré dotace musíme vrátit. Bez ohledu na to, že jsme již část těchto prostředků investovali a utratili na uznatelné výdaje,“ líčí ředitel.

Neuskutečnění akce může mít za následek ekonomickou likvidaci pořádajícího spolku. „Pokud letos závod neuspořádáme, byť v nějaké modifikované podobě například víkendové akce se startem v menších skupinách, je ohrožena existence spolku a závodu,“ smutní Brožek.

Podobně je na tom i česká část cyklistického seriálu Visegrad 4 Bicycle Race. Dříve samostatný podnik Brno–Mikulov–Brno plánovaný už na tuto neděli letos taktéž neproběhne a prozatím bude počítat s termínem 17. července příštího roku. Událost se přitom odkládala už dvakrát. Původně se mělo jet v dubnu, poté v srpnu a nakonec Mezinárodní cyklistická unie ustanovila nedělní termín. „Doufali jsme, že touto dobou bude situace taková, aby umožnila závod uspořádat,“ povzdechl si ředitel závodu Zdeněk Valenta.

Organizátoři se ale nevzdávají a snaží se zůstat pozitivní i pro udržení tradice slavné trasy. „Obnova závodu za to jistě stojí, navíc v mezinárodním měřítku. Věříme, že se nám čekání vyplatí a zprostředkujeme divákům silný sportovní zážitek,“ uzavírá za organizační tým Josef Vaishar.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Biatlon

MS v hokeji 2024

EURO 2024

Olympijské hry

Sportovní výsledky

Témata

Nepřehlédněte