Kajakář Jiří Prskavec na evropském šampionátu ve vodním slalomu.

Kajakář Jiří Prskavec na evropském šampionátu ve vodním slalomu. | foto: Jan Homolka

Krokodýl v turbíně... Vodní slalomáři byli před šampionátem bez vody

  • 5
Potíže s vodou, do turbíny vlezl třímetrový krokodýl. Podivná komplikace zbrzdila vodní slalomáře v dějišti nadcházejícího mistrovství světa juniorů a závodníků do 23 let v brazilském Foz do Iguaçu.

Umělý kanál přišel na několik dní o divokou vodu kvůli poruše, kterou způsobil obrovitý plaz. Češi přitom na šampionát, který se v Brazílii koná příští týden, odjeli dřív, aby v peřejích potrénovali. Místo toho se museli připravovat jen na rovné vodě.

„Všichni jsme byli ze začátku dost naštvaní, brzký příjezd měla být naše výhoda,“ popisovala v tiskové zprávě svazu česká medailová naděje Amálie Hilgertová, neteř dvojnásobné olympijské vítězky Štěpánky Hilgertové.

„Co se dalo, tak jsme odjezdili na klidné vodě. Myslím, že to ani nevadilo. Stejně jsme museli aklimatizovat a navíc pádlování ve třiceti stupních a stoprocentní vlhkosti je pekelně náročné,“ komentoval seniorský mistr Evropy na kajaku Jiří Prskavec extrémní klimatické podmínky.

Porucha měla podle něj i svou výhodu. „Voda nám sice netekla, ale zase nám organizátor zaplatil výlet na vodopády Iguaçu a to byl opravdu zážitek,“ lebedil si kajakář. Horší pocity prý zakouší, když pomyslí na příčinu zmiňovaných problémů - krokodýly.

„Před příletem jsem si pustil film ‚Největší zabijáci Brazílie‘ a do teď z toho mám trochu strach,“ přiznal Prskavec. „Často vidíme záchranáře, jak je (krokodýly) odhánějí od člunu,“ líčila Hilgertová.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž