Jiří Prskavec jako kanoista | foto: Profimedia.cz

Prskavec o svém průlomu: Byl jsem třetí, ale ještě nejsem plnohodnotný soupeř

  • 1
Hned jeho první start ve Světovém poháru na kánoi proměnil Jiří Prskavec o minulém víkendu v Augsburgu v senzační třetí místo. Unikátní dvojkombinaci dvou odlišných disciplín si olympijský vítěz mezi kajakáři naplánoval i na tento víkend na druhé pohárové kolo, které ve čtvrtek začíná kvalifikacemi v pražské Troji.

Jak to nejlepší světoví singlkanoisté v Augsburgu brali, že mezi ně přijde kajakář a hned se probije až na stupně vítězů?
Já myslím, že to brali hrozně dobře. Ti kluci ze světové špičky na kánoi jsou třicetiletí a starší, je mezi nimi jen málo mladých. Je tam spousta takových, se kterými jsem se vídal na závodech už od juniorů, Třeba Benimu Savšekovi je 35, Saša Slafkovský je dokonce čtyřicátník. Se všemi se výborně znám a všichni mi to přáli.

Opravdu?
Aspoň tak jsem jejich reakce vnímal. Beni Savšek byl nadšený, už když jsem si vyjel semifinále. Luka Božič mi ještě při tréninku říkal: Těším se na tvůj závod. Bylo to moc příjemné.

Paráda kajakáře Prskavce: Na úvod SP vybojoval bronz, ovšem na kánoi

Takže jim nevadí, že je obíráte o místo na stupních vítězů?
Oni moc dobře vědí, že abych je porazil, musím předvést skvělou čistou jízdu a oni musí udělat nějakou chybu. Vědí, že na mě mají, že si to musí pokazit jedině sami, aby se mnou prohráli. Až kdybych se dokázal na singlkánoi ještě o pár vteřin zrychlit, stanu se pro ně plnohodnotným soupeřem. Ale zatím se za takového nepovažuju. Ještě bude trvat nějaký čas, než těch pár vteřin dokážu eliminovat. A hodně bude záležet i na trati, která se kde postaví.

Z jakého důvodu?
Jak si na singlu přehazuju pádlo, tak mám oproti klukům specialistům určitou výhodu. Ale musí na to být postavená trať. Uvidíme, jak často taková bude.

Jiří Prskavec se raduje v cíli čtvrtého závodu Českého poháru.

Když jste před týdnem na Světový pohár do Augsburgu přijel, co jste vlastně čekal, že tam na kánoi předvedete?
Moc jsem si přál, abych předvedl dobrou kvalifikační jízdu a v ní jsem si tak nějak ujasnil, kam patřím. Sice pak ta kvalifikace moc dobrá nebyla, protože jsem udělal jednu velkou chybu, ale když jsem ten promarněný čas odečetl, dopočítal jsem si, že patřím tak nějak od 10. do 20. místa. Což mi udělalo velikou radost. Tak jsem si řekl, že semifinále je 30 lidí a jen jedna jízda a když předvedu tu svoji, mohl bych být na hraně finále. A skutečně jsem se do něj tímto stylem dostal.

Prskavcova olympijská sci-fi. Mohl by na hrách zkusit dvojboj kajaku s kánoí?

Ale v něm jste v roli spíše outsidera dokázal vystoupat až na třetí místo.
Chtěl jsem původně jet to samé co v semifinále, ale těsně před brankou číslo 18, kterou 90 procent singlířů jelo dokola, jsem se rozhodl, že tam pojedu rychlejší kajakový průjezd. Spoléhal jsem na to, že mi přijde skvělá voda a že takový průjezd na kánoi zajedu, i když singlkánoisté tvrdili, že to nejde. Tím jsem stáhl oproti semifinále ze svého času ještě dvě vteřiny a když kluci svoje jízdy pokazili, stačilo mi to na třetí místo.

Což byl pro mnohé šok.
Neberu to tak, že patřím výkonnostně na bronzovou příčku. Oni to fakt kazili. Ale v aktuální okamžik a s tratí, jaká v Augsburgu byla, jsem tam dokázal ten třetí výkon předvést.

I still kind of don't understand what happened...

I made the final from 9th place. I repeated the performance in the final and chose a risky pass in the 18th gate that worked. 

That's an incredible 3rd place!

Standing on the podium next to @sideris.tasiadis and @matej.benus is really unreal and I appreciate it so much.

Next weekend we continue in Prague and I will try to do my best again. However, I would hold back expectations, I still have a lot to learn.

@czechcanoe

@uniqa_4sport @herbalifecesko @izomat_stavebniny @havexauto @alpineprocz

3. června 2023 v 19:01, příspěvek archivován: 8. června 2023 v 8:16

Jak vás poslouchám, plně si uvědomujete, jak je důležité zůstávat nohama pevně na zemi a nepropadat euforii.
Jasně. Vidím na trénincích, že některé kombinace sice zajedu na singlu skvěle, ale pak mám nedostatky oproti specialistům třeba v rovné jízdě, kdy mi strašně ujíždí. Nemohu chtít, abych po dvou letech tréninků byl nejlepším singlířem na světě. Jsem ve fázi, že se učím a mám možnost nasávat zkušenosti. Každý závod, v němž si mohu své průjezdy branek porovnat se singlíři, mě posouvá dál. I na kajaku jsem od malička sledoval výkony jiných s tím, že jsem přemýšlel, jak bych kterou branku jel já.

Přesto, posteskl jste si, že zatím vám na závodech dělá potíže rychlý přechod z kánoe do kajaku. Dá se to natrénovat?
Já si na to samozřejmě zvykám, když na tréninku měním disciplíny, a hodně se to zlepšuje. Daleko větší problém mi momentálně dělá rychle přejít z kánoe na kajak než naopak, protože se pak v kajaku nějakou chvíli necítím dobře. Nejtěžší však bude mentální stránka věci, jiné pojetí jízdy.

Jiří Prskavec

Jak to myslíte?
Na singlu musím jet tak, abych trať projel co nejplynuleji. Nesmím se nechat unést tím, že bych to chtěl někde výrazně zkrátit, protože na to zatím nemám.

Naopak na kajaku jste proslul svým „kontrolovaným“ rizikem.
Ano, tam daleko víc tlačím loď dopředu a snažím se odhadovat chvíle, kdy mohu některé brány projet riskantněji. A ten přechod z té jakoby pohodové jízdy na kánoi do závodního módu na kajaku je nejtěžší.

Plánoval jste, že pojedete na obou lodích všechny Světové poháry i šampionáty. Stále jste tento záměr nepřehodnotil?
Ne, zatím platí, že jedu všechno. Poznal jsem, že zkušenosti, které v tomhle kombinování dvou disciplín musím nabrat, nikde jinde než při závodech nenaberu. Speciálně zkušenosti mentálního charakteru. Naopak fyzicky je to dobré, ani při jedné jízdě jsem v Augsburgu necítil, že by mi fyzicky docházelo.

Což se naopak dělo při české nominační sérii.
Ale tam šly ty jízdy časově mnohem dřív po sobě. V Augsburgu jsem měl pocit, že sil mám dost. Čímž jsem se utvrdil v názoru, že ta dvojkombinace bude především o mentální stránce. S tou se metodou pokus omyl musím naučit pracovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž