ÚTOK. Vladimir Kličko útočí na Davida Haye.

ÚTOK. Vladimir Kličko útočí na Davida Haye. | foto: AP

Vladimira Klička přemohla bolest, po operaci o tituly boxovat nebude

  • 2
Týden po operaci ledviny boxovat o titul profesionálního mistra světa? Ukrajinský boxer Vladimir Kličko takovou možnost zvažoval. V Düsseldorfu měl v souboji s s Francouzem Jeanem-Markem Mormeckem v sobotu obhajovat mistrovské pásy organizací WBA, IBF a WBO, ale teď poznal: nepůjde to.

Pětatřicetiletý Ukrajinec v závěru minulého týdne nenadále ukončil tréninkový kemp v Rakousku a v noci na pátek byl z Goingu vrtulníkem převezen do Innsbrucku s ledvinovou kolikou. Lékaři v Düsseldorfu mu následně endoskopicky odstranili zhruba třígramový kámen.

Ačkoli ještě v neděli odpoledne Kličko vzkázal, že chce v sobotu boxovat, bolesti byly silnější než přání a duel v pondělí zrušil. "Je to bohužel tak. Vladimira to moc mrzí, ale má zase strašné bolesti," prohlásil Kličkův manažer Bernd Bönte s tím, že v neděli večer odjel boxer opět do nemocnice.

Podle ošetřujícího lékaře už je Kličkovi mnohem lépe. "Už nemá bolesti, ale je hodně oslabený, do středy musí brát antibiotika a další léky proti bolesti. Po dvou zákrocích během 24 hodin potřebuje každý člověk čas na rekonvalescenci. Bylo by nezodpovědné o víkendu boxovat," prohlásil urolog Peter Alberts na tiskové konferenci.

Duel mladšího z bratrů Kličků s Mormeckem by se měl nově uskutečnit 3. března a více než 30 000 prodaných vstupenek zůstane v platnosti. Kvůli zdravotním problémům musel ukrajinský bojovník odříct už třetí obhajobu titulu během roku. Před rokem zrušil kvůli natrženému břišnímu svalu zápas s Britem Derekem Chisorou, stejnému rivalovi odřekl i v březnu a v létě pak zdolal jeho krajana Davida Haye.

Kličko měl s o čtyři roky starším Mormeckem absolvovat 60. zápas mezi profesionály a mohl zaútočit na padesátou výhru k.o. (bilanci má 56:3). Francouzský soupeř boxoval dlouhá léta v polotěžké váze, v níž měl v držení pásy WBA a WBC. O ty ho v roce 2007 připravil Haye.

V těžké váze se Mormeck představil poprvé v roce 2009 a všechny čtyři duely zatím vyhrál. "Když je soupeř nemocný, nic s tím nenadělám. To je život. Tak si ten pás vezmu až příští rok," prohlásil Mormeck.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž