Primátorky 2009: posádka vítězná osmiveslice Dukly hází do vody Václava Chalupu

Primátorky 2009: posádka vítězná osmiveslice Dukly hází do vody Václava Chalupu | foto: ČTK

Veslař Chalupa doufá, že ho brzy na Primátorkách zastoupí jeho syn

  • 0
Na veslařských Primátorkách oslavil celkově patnáctý titul. K deseti triumfům ve skifu přidal letos pátý v posádce neporazitelné osmiveslice Dukly. Jedenačtyřicetiletý Václav Chalupa ale neví, zda slavný závod pojede i za rok. "V posledních letech jsou mé plány vždy s vyhlídkou jednoho roku. Takže uvidíme na podzim," usmál se Chalupa.

Jednačtyřicetiletý matador Chalupa, který na Primátorkách jezdí už téměř čtvrtstoletí, neskrýval v cíli nejslavnějšího závodu svou radost z triumfu.

I když téměř nikdo nepředpokládal, že by osma Dukly utrpěla po 30 letech porážku.

"V Dukle jsme ti nejlepší veslaři z republiky. Bylo by špatné, kdyby nevyhrála. Ukázali jsme, že si v ní zasloužíme být," usmál se zkušený veslař, jenž si po letech prošel i koupelí ve Vltavě. Ve vítězné posádce totiž nebyl žádný nováček, proto volba jeho kolegů padla na nejstaršího veslaře.

Chalupa na Primátorkách zvítězil desetkrát ve své kdysi parádní disciplíně - skifu, popáté triumfoval v osmě. Zda se pokusí počet svých triumfů zaokrouhlit na dvacet, ale nechtěl předjímat.

Václav Chalupa a jeho koupel ve Vltavě po Primátorkách 2009

"Jak to bude dál, nevím. V posledních letech plánuji vždy jen na rok dopředu. Uvidíme na podzim."

Na letošní regatě mu udělal radost jeho patnáctiletý syn Václav, který ve složené posádce osmiveslice Štětí, Lysé nad Labem, Mělníku a Pardubic, jel v dorostenecké kategorii finále.

"Pomalu mě tu syn začíná zastupovat. Takže když toho nechám, budu mít zdatného nástupce," řekl směrem ke třetí generaci Chalupů, která na Primátorkách veslovala.

Osma na Světovém poháru? Ještě to zvažujeme

Letošní Primátorky Zentiva byly rovněž testem osmiveslice pro její případný start ve Světovém poháru. Zda se ale současná posádka závodu v Mnichově zúčastní, je však ještě ve hvězdách.

"Zatím o tom jen uvažujeme. Svaz by byl velice rád, ale nám závodníkům se moc nechce," řekl Chalupa jezdící s Jakubem Makovičkou dvojku bez kormidelníka.

"Domluvili jsme se, že teď po Primátorkách dáme hlavy dohromady. Zda to vyzkoušíme, nebo to necháme na příští rok."

Podobný názor k osmě má i veslovod vítězné Dukly Karel Neffe.

"Není to ještě optimální, ještě nejsme sjetí. Kdybychom ji měli jezdit, museli bychom v ní sedět od začátku sezony. A aby to k něčemu bylo a my mohli držet krok s ostatními," uvedl Neffe.

"O tom, že je snaha složit osmu, víme od zimy. Je to top posádka. Ale po úspěchu v Banyoles bych radši pokračoval na čtyřce," dodal veslař, který je členem čtyřky bez kormidelníka. Ta minulý týden ve Španělsku obsadila v závodu SP druhé místo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž