Tomáš Verner

Tomáš Verner | foto: Reuters

Verner volnou jízdu nezvládl, skončil 15.

  • 39
Göteborgu - Velké zklamání. Tomáš Verner nezvládl svoji volnou jízdu na MS v krasobruslení a po nadějném čtvrtém místě po krátkém programu skončil nakonec až patnáctý. Mistrem světa se stal Kanaďan Jeffrey Buttle, druhý byl obhájce trofeje Francouz Brian Joubert, třetí skončil Američan Johnny Weir.

Úřadující mistr Evropy ve snaze zaútočit na jednu z medailí se maximálně soustředil na úvod své jízdy. Do ní zařadil dva čtverné skoky.

První čtverný toeloop však bohužel dokončil s dotykem ruky o led, při druhém upadl. Zbytek jízdy pak byl hodně rozpačitý, Verner dokonce předvedl místo dvou trojných skoků jenom jednoduché.

Při svých jízdách ale dělali chyby i ostatní závodníci z elitní šestky. Skokansky téměř čistou jízdu předvedl až obhájce trofeje. Francouz Brian Joubert, který se díky tomu posunul z průběžné šesté příčky na stříbrnou pozici.

Mistrem světa se stal Kanaďan Jeffrey Buttle. Znaje vývoj soutěže vsadil na jistotu, do své jízdy nezařadil ani jeden čtverný skok, ale perfektní provedení volné jízdy mu s přehledem stačilo na zisk zlaté medaile.

Bronzovou medaili získal Američan Johnny Weir, který využil zaváhání a pádů Japonce Takahašiho a Švýcara Lambiela. Patnáctá příčka Vernera znamená, že na příštím MS v Los Angeles bude mít Česko v soutěži mužů pouze jedno účastnické místo.

Výsledky
Muži:
1. Buttle (Kan.) 245,17, 2. Joubert (Fr.) 231,22, 3. Weir (USA) 221,84, 4. Takahaši (Jap.) 220,11, 5. Lambiel (Švýc.) 217,88, 6. Van der Perren (Belg.) 216,02, ...15. Verner (ČR) 191,94.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž