Velkou pardubickou pojede i dvacetiletý Australan

Pardubice - Teprve dvacetiletý Australan Steven Pateman povede v neděli ve Velké pardubické irského koně Mose Harpera. Mladý žokej nahradí v sedle Briana Constabla, a i když v Pardubicích ještě nejel, pyšní se už vítězstvími ze šestadvaceti dostihů.

Ve středu to oznámili pořadatelé největšího tuzemského dostihu s tím, že do České republiky vedle Mose Harpera dorazil také další zahraniční kůň Falcon du Coteau, kterého pojede Noel Fehily.

I on zažije na Velké pardubické premiéru. Pardubické závodiště nicméně už zná z loňska, kdy tam v sedle Merchanst Frienda vyhrál Křišťálový pohár.

Koně letos podle předsedy představenstva pořádajícího Dostihového spolku Miroslava Petráně poběží na ideálním terénu. "Po letošním létě byla dráha hodně tvrdá, ale v září se to začalo zlepšovat, neboť byla vydatná rosa. Už na posledním kvalifikačním dostihu nebyla připravena špatně a teď ty deště a k tomu naše zavlažování pomůžou, aby byla v ideálním stavu," řekl.

Komplikovanější bude podle organizátorů na letošní Velké Pardubické parkování. Provoz na pardubickém letišti neumožňuje využít letištní plochu jako improvizované parkoviště. Na parkovací plochu se proto promění obchvat Pardubic od Hradce Králové na Chrudim, který bude po dobu Velké Pardubické pro dopravu uzavřen. Řidiči budou moci odstavit svá vozidla na úseku od Parama až po benzinovou pumpu v Dražkovicích.

Najíždět se bude ze směru od Hradce Králové. Od tohoto parkoviště musí návštěvníci Velké Pardubické na závodiště dojít pěšky.  Druhé záchytné parkoviště bude letos u plochodrážního stadionu ve Svítkově, tedy na příjezdu od Kolína a Přelouče. Od něj bude návštěvníky dostihů přepravovat kyvadlová autobusová doprava. V záloze je ještě parkoviště Hypernovy u nádraží. I odtud budou jezdit k závodišti městské autobusy. 

Na Velkou Pardubickou se i letos chystá řada celebrit. "Vedle těch, kteří sem jezdí pravidelně, přijede letos poprvé například velvyslanec Izraele v ČR a první rada japonského velvyslanectví," řekl dnes primátor Pardubic Jiří Stříteský.

Bezpečnost na závodišti bude tradičně zajišťovat bezpečnostní agentura, na pořádek při parkování se soustředí městská policie. Zvýšená dopravní i bezpečnostní opatření připravuje podle vyjádření tiskové mluvčí standardně i pardubická policie.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž