Ve Smetanově síni se tleskalo velikánům

Celé sportovní století se sešlo v jeden večer a v jednom sále.
Celé sportovní století se sešlo v jeden večer a v jednom sále. Smetanova síň Obecního domu přijala osobnosti různých generací, které měly jedno společné. Kdysi dlouho stály na vrcholu slávy a lidé je měli rádi a obdivovali se jim. Anketa o Sportovní osobnosti století jim byla určena jako pocta. Vzpomínalo se na Emila Zátopka, legendu našeho věku. Slavní lidé se znovu potkávali, rozmlouvali a pak přijímali potlesk zaplněného sálu. "Jsem dojatý. Tenhle den si budu pamatovat do konce života," pravil Jan Veselý, legenda cyklistiky.

JEDINÝ VE SMOKINGU

Sebejistý, usměvavý a zároveň i příjemný byl Ivan Lendl, tenisová osobnost století. Nelitoval, že musel pro převzetí této pocty podstoupit dlouhou cestu z Ameriky. Nebylo mu zatěžko přijet, i když jen na pár hodin.

STAŘÍ ZNÁMÍ

Věra Čáslavská, která se po dlouhé době objevila na veřejnosti, se s Antonínem Panenkou viděla po šestnácti letech. Tehdy se potkali na autogramiádě při slavnosti v Prátru ve Vídni, kde Panenka úspěšně hrál za Rapid. A tak si povídali a vzpomínali.

SOUBOJ

Bylo to citlivé a složité rozhodnutí. Kdo bude fotbalistovou osobností, Josef Bican, nebo Josef Masopust? Na pódium se nakonec vydal Masopust, držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu Evropy z roku 1962. V témže roce také vstřelil gól ve finále mistrovství světa

TVRDÝ ŽIVOT

Stojí tu tři z nejstarších osobností, ale stále plných energie. Přesto, že si v v době komunistické vlády vytrpěli své. Fotbalista Josef Bican (vlevo) dostal vyhazov ze Slavie a musel k lopatě, hokejista Augustin Bubník (uprostřed) strávil pět let v uranových dolech a cyklistu Jana Veselého (vpravo) stihl trest, když vzdal Závod míru.

ŽENY

Snad se Dana Zátopková (vlevo) a Věra Čáslavská vzájemně povzbuzují dobrým slovem, jak to ženy dovedou. Zátopková drží číši svého oblíbeného červeného vína. Míval je rád i její Emil.



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž