Václavské náměstí bude hostit šampionát v boulderingu

Praha - Podruhé za sebou si česká i zahraniční špička ve sportovním lezení bez lana, boulderingu, dá dostaveníčko na Václavském náměstí v Praze. Mistrovství České republiky se uskuteční v sobotu na Můstku, finále na speciální lezecké věži se třemi zastřešenými profily se bude konat za umělého osvětlení. Tituly obhajují Jan Zbranek a Alexandra Holková.

Klání začne dopoledne kvalifikacemi, z nichž dvanáct mužů a osm žen postoupí do finále. Závody bude doprovázet muzika a světelná show. Lezce čekají náročné bouldery - lezecké cesty o přibližně pěti krocích. Případný pád tlumí molitanové matrace.  Na připravených trasách v jeden moment poleze několik soutěžících vedle sebe. Diváci nebudou platit žádné vstupné.

Závodník musí projít všemi připravenými pěti trasami a sbírá body. Lezecké cesty nesmí předem vidět. Když nastoupí na první připravenou cestu, má pětiminutový limit na její zdolání. Jeho cílem je dostat se na první pokus do posledního označeného chytu. Pokusů má více, ale s každým dalším se připravuje o body. Pokud se na vrchol nedostane, počítá se mu poslední držený chyt.

Finále žen by mělo v sobotu začít v 18:00, muži přijdou na řadu o dvě hodiny později. Stěna na Václavském náměstí zůstane i v neděli a bude k dispozici zájemcům z řad veřejnosti, kteří si budou moci vyzkoušet závodní cesty.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Horolezectví