Vabrouška trápilo vedro a tvrdá trať

Goto , Praha - Se smíšenými pocity proběhl vyčerpaný a úžehem sužovaný Petr Vabroušek jako šestý cílem druhého letošního závodu světové série Ironmam v Japonsku. Na ostrově Goto u Nagasaki si profesionál brněnského Olympo týmu sáhl na dno sil. “Bylo to nesmírně náročné,“ popisoval krutou dřinu do telefonu krátce po doběhu. „Na kole i při běhu to bylo pořád nahoru dolu. A hlavně, celý týden tu byla zima a při závodě najednou vedro třicet čtyři stupňů,“ vysvětloval, co rozhodlo, že se nedostal na vysněné stupně vítězů.

„Jsem nakonec celkem spokojený, když si uvědomím, že Norman Stadler z Německa, třetí na Havaji, skončil o dvě místa přede mnou, je to slušné… i když jsem chtěl víc,“ uvažuje poté, co se po doběhu naložil do ledu a to mu vrátilo energii.

„Plavání bylo slušné, vlnobití mi jako horšímu plavci pomohlo, takže jsem z vody lezl čtrnáctý s celkem slušnou ztrátou čtyř minut na nejlepší,“ vracel se k úvodu závodu.

Na kole se Vabroušek rozjel, na stošedesátém kilometru už byl čtvrtý. Pak ale přišla krize, slunce bylo moc. „Točila se mi hlava, během těch posledních dvaceti kilometrů na kole jsem ztratil pět minut a klesl na osmé místo,“ vybavoval si triatlonista krušné chvíle.

Nebyl sám, kdo na tvrdé trati cyklistiky trpěl. David Vydra měl problémy a na stotřicátém kilometru slezl z kola a ze závodu odstoupil, v tu chvíli byl kolem šedesátého místa.

Favorit Stadler, vynikající cyklista všem ujel „o parník“ – vedl už o čtrnáct minut, ale pak i na něho došlo, trápil se a ztrácel síly i náskok. V závěru maratonu se mu Vabroušek přiblížil na minutu.

Potom však přišla druhá krize českého závodníka. „Rozběhl jsem se slušně postoupil jsem až na páté místo, ale zase mě to seklo a v závěru už jsem se do cíle jen dosunul.“

Vabroušek by se měl vrátit domů ve středu plný dojmů. „Atmosféra byla fantastická, všude kolem trati plno diváků, kteří nás povzbuzovali. Závodem žil celý ostrov. Tak deset procent obyvatel dělalo pořadatele. Bylo to tvrdé, ale krásné,“ vzpomněl například na cíl na starobylém hradě.

Ironman Japonsko (3,8 km plavání, 180 km kolo, 42 km běh) - muži: 1. Tamura (Jap.) 8:45:58, 2. Ogden 8:50:49, 3. Webster (oba Austr.) 8:51:38, 4. Stadler (Něm.) 8:54:59, 5. Šibata (Jap.) 8:56:36, 6. Vabroušek (ČR) 8:59:06

Ženy: 1. Newby Fraserová 9:43:19, 2. Ingrahamová (obě USA) 9:57:37, 3. Langová Něm.) 10:08:54, 4. Okudaová (Jap., Austr.) 10:20:31, 5. Vitaiová (USA) 10:23:24.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž