Vítězný Petr Vabroušek vbíhá v doprovodu syna Filipa do cíle otrokovického

Vítězný Petr Vabroušek vbíhá v doprovodu syna Filipa do cíle otrokovického závodu. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Vabroušek ve Velkých Karlovicích doprovodí svého syna

  • 0
Jako první i jako poslední vyrazí dnes na trať minitriatlonu Valachy Man v Novém Hrozenkově elitní český triatlet Petr Vabroušek. Člen týmu Author Tufo Zlín totiž nejprve od 14.15 bude plnit funkci doprovodu svého syna Filipa, o necelé dvě hodiny později se pak začne prát s tratí oficiálně i on sám.

Pro Vabrouška juniora bude klání na Valašsku vůbec první konfrontací s dospělými. Je mu totiž teprve dvanáct let. Na trati tak má být nejmladší. Stejně starý je ale také zlínský Radim Budil, o rok více je pak dalším pěti klukům.

"O Filipovi se zatím rozhodně nedá mluvit jako o mém nástupci. V jeho věku nejde o nějaká vítězství, ale o radost z pohybu," zdůrazňuje táta Vabroušek. "Nejvíc ho baví běhání, zbylé dvě disciplíny už míň. I když plavat umí a na kole taky často jezdíme."

V Novém Hrozenkově čeká všech 215 sportovců nejprve 250 metrů plavání ve vodní nádrži Balaton, do níž se budou vrhat v půlminutových intervalech. Následuje 12,1 kilometrů dlouhý cyklistický okruh okolo přehrady Stanovice s návratem zpět k Balatonu.

Na závěr přijde 3,6 kilometru dlouhý běh po cyklostezce směrem k Hrozenkovu a zpět. "Startovní listinu jsem neviděl, ale kdokoliv z mladých rychlíků mě určitě může porazit," domnívá se Vabroušek, který patří mezi absolutní světovou elitu především na ironmanových tratích (3,8 – 180 – 42,2). "S rodinou jsme v okolí už několikrát byli, takže vím, že je tam krásně. Pro cyklistiku i běhání jsou perfektní podmínky."

Zatímco většina účastníků Valachy Mana bude tělo dávat o víkendu do pořádku, Vabrouška čeká další závodění. V sobotu vyrazí do Morkovic na závod Morkoman v olympijském triatlonu a o den později na poloviční Ironman v Doksech.

"Bude to moje závěrečná příprava před mistrovstvím Evropy v dlouhém triatlonu," připomíná Vabroušek šampionát, který jej další neděli čeká ve Finsku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž