V neděli se běží Velká jarní cena

Praha - Tradičním vyvrcholením první třetiny dostihového roku je úvodní dostih Klasické trojkoruny pro tříleté koně - Velká jarní cena Transgas na 1600 metrů o 660 tisíc korun. V neděli se na start již 83. ročníku postaví dvanáct hřebců a jejich sestava slibuje vynikající dostih.

Kvarteto největších favoritů tvoří letos neporažený suverén Certus s vedoucím mužem žokejského šampionátu Janem Rájou.

Dále pak nejlepší dvouletý hřebec loňské sezony a vítěz vídeňského ekvivalentu k Velké jarní Trial Stakes Monolit, sourozenec předloňského vítěze Českého derby Poderosa Pokerfox a rekordman bratislavské dráhy na 1400 metrů German Malt, nový irský nákup trenéra Holčáka, jehož svěřenci v letech 1996-2001 vyhráli čtyři z pěti ročníků tohoto dostihu.

Dalšími kvalitními aktéry jsou vítěz seriálu Schaumann 2003 pro dvouleté koně českého chovu, v Chuchli trénovaný Heretic a zlepšující se Vydrysek, člen týmu úřadujících šampionů trenéra Josefa a žokeje Dušana Andrése - loňský šampion českých jezdců už je opět při chuti, před týdnem vyhrál Jarní cenu klisen s Argantou.

Překvapit může především Torlus, čtvrtý z loňské Ceny zimního favorita letos ale ještě nestartoval.

Špičkovému doprovodnému programu vévodí Cena Kudos, sprint I. kategorie na 1200 metrů, kde bude své kvality opět předvádět Holčákův bílý rychlík Scyris, suverénní vítěz dubnového Rosenthal Gomba handicapu.

Ale snadné to mít nebude. Opozici mu tvoří osm zdatných soupeřů, mezi nimiž je například talentovaná tříletá klisna Banka.

Scyris navíc ponese nejvyšší zátěž v poli, plných 65 kilogramů (obvykle se hmotnosti pohybují mezi 56 a 60 kily - pozn. red.).

Program osmi dostihů začíná ve 14 hodin a hned v jeho první položce se vůbec poprvé letos na startu představí dostihoví benjamínci: dvouletí koně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž