V Mnichově jdou do semifinále Synek i Chalupa

Mnichov - Sérii nezdarů českých veslařů přínesl úvod druhého dílu Světového poháru v Mnichově. Z rozjížděk se přímo do finále prodrala jen párová čtyřka, do semifinále čtyři posádky a do oprav muselo zbývajících šest českých lodí. Mezi nimi i oba skifaři - Ondřej Synek a Václav Chalupa. Ti se nakonec dostali do semifinále až z oprav.

Synek, vítěz prvního klání SP v Etonu, nestačil ve své jízdě na norského světového šampiona Olafa Tufteho ani další dva soupeře a skončil čtvrtý. Chalupa, který v Británii ze zdravotních důvodů chyběl, byl třetí.

V opravě už své zaváhání bez problémů napravili a v sobotu budou bojovat o účast ve finále. 

Přímo do finále prošla z rozjížděk na mnichovské regatě jen párová čtyřka, do semifinále pak čtyři posádky, které z oprav následovala vedle Chalupy se Synkem i skifařka a debutantka na SP Veronika Jakoubková.

Dvojka bez kormidelníka Martin Tichý, Jan Ventruba byla v opravné jízdě poslední a SP pro ni skončil. Dvě české lodě absolvují opravy v sobotu.

Opravu Synek vyhrál o téměř pět sekund. Chalupa v opravě zvítězil těsně před rovněž postupujícím Santiagem Fernandezem z Argentiny.

Synka a Chalupu čeká v Mnichově ostře sledovaný duel; pokud dokáže prvně jmenovaný nejlepšího českého veslaře posledních let porazit, bude se moci dále věnovat skifu.

Když bude lepší Chalupa, měli by oba společně jezdit na dvojskifu.

Nejlepším výkonem se v dopoledních rozjížďkách prezentovala párová čtyřka David Jirka, Jakub Hanák, Milan Doleček, Tomáš  Karas.

Stříbrní medailisté z olympiády v Aténách své první vystoupení v Německu vyhráli a mohou se těšit na nedělní finále. 

Nezaváhala ani česká ženská jednička Miroslava Knapková, která skončila ve skifu druhá. Do semifinále postoupila i 'lehká váha' Daniela Nacházelová a dvojskify lehkých vah Jan Vetešník, Ondřej Vetešník a Václav Maleček, Jiří Kopač.

Obě posádky byly třetí.

V sobotu čekají opravy dvojku bez kormidelníka Irena Neffeová, Libuše Bruncvíková, která obsadila třetí místo. Stejně je na tom i osma ve složení Tomáš Patera, Milan Bruncvík, Jan Gruber, Jakub Zof, Richard Wiesner, Jakub Friedberger, Michal Pleško, Miroslav Holeček a kormidelník Jan Zbrojka, která skončila pátá.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž