PAN KRÁL. Filip Ospalý se znovu stal nejlepším triatlonistou roku.

PAN KRÁL. Filip Ospalý se znovu stal nejlepším triatlonistou roku. | foto: Radek Miča, MAFRA

Triatlonisté znají svého vládce, popáté se jím stal Filip Ospalý

  • 0
Už měsíc pro něj není triatlon číslo jedna, Filip Ospalý dává po sezoně odpočnout tělu i hlavě. A za výsledky, kterých letos dosáhl, sbírá ocenění. Tím nejaktuálnějším je titul vladaře českých multisportovců, po roční pauze Ospalý ovládl anketu Triatlonista roku. Už popáté.

"Letos to nebylo překvapení," přiznal 34letý obojživelník, když neopren a dres vyměnil za kvádro. "Byla to moje nejúspěšnější sezona, jel jsem třináct závodů a šest jich vyhrál."

Takže odpočinek si zasloužil víc než dost. Fyzicky už stačil zregenerovat, teď potřebuje ještě naladit hlavu. "Aby zase byla chuť do každodenní dřiny," vysvětloval letošní vicemistr světa ze středních tratí.

Jenže pozor, není odpočinek jako odpočinek. Ospalý tráví posezonní volno doma s 2,5letými dvojčaty.

"Hraju si s jedním nebo druhým, řeším jejich spory. K tomu bobuju, sáňkuju. A to je taky dřina," tvrdil. "Vytáhnout je oba na kopec dá zabrat. Ale na sport teď určitě nemyslím, ani mi neschází. To si večer radši otevřu lahvinku vína."

Když jde o bílé, tak preferuje moravské vinohrady: Rulandské šedé nebo Tramín. V červeném zase padá volba na francouzské Bordeaux.

A možná už při tom přemýšlí, kolik sportovního talentu jeho potomci zdědili. "Alice bude asi ke sportu díky tělesné konstituci inklinovat víc," říkal Ospalý.

Už rehabilitační sestra po porodu tvrdila, že ona na rozdíl od táty olympijskou medaili jednou přiveze. "Tak uvidíme, v jakém sportu," dumal Ospalý. "Adam se teď jeví jako introvert, třeba se to změní. Ale ani jednoho nebudu do ničeho nutit."

Místo toho bude muset co nevidět nutit sebe. Už v lednu se Ospalý vrátí k tréninkové dřině.

"Nepočítám, že to bude hned na Nový rok, ale od druhého přijde zase ráno bazén, odpoledne běh, při tom posilovna," vypočítával někdejší evropský šampion. "Prvního května mě čeká první závod na Floridě. A pokud se na příští sezonu připravím jako na tu letošní, věřím, že bych si mohl vybojovat nominaci i na olympiádu v Londýně."

výsledky

Scott Triatlonista roku 2010 (18. ročník ankety)
1. Filip Ospalý
2. Petr Vabroušek
3. Jan Čelůstka
4. Radka Vodičková
5. Vendula Frintová

Olympijský triatlon: Vodičková, Čelůstka, Ironman: Tereza Macel, Petr Vabroušek, Terénní triatlon: Ivana Loubková, Jan Kubíček, Duatlon: Petra Kuříková, Martin Věžník, Kvadriatlon: Ilona Škálová, Leoš Roušavý, Zimní triatlon: Šárka Grabmüllerová, Pavel Jindra, Objev roku: Tomáš Mika, Trenér roku: Jaroslav Formánek, Akce roku: MČR v olympijském triatlonu Brno


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž