Petr Vabroušek při závodě Moraviaman

Petr Vabroušek při závodě Moraviaman | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Nezdolný Vabroušek na Evropě neriskoval. Teď ho láká saharská výzva

  • 2
Na cyklistické části obvykle dohání manko z plavání. Na letošním mistrovství Evropy v dlouhém triatlonu to však bylo naopak. Přesto doběhl Petr Vabroušek na kontinentálním šampionátu v anglické plískanici v nejlepší desítce a šestého místa si považoval. „Příští rok v Poznani to zkusím napravit,“ dívá se zlínský triatlet už do budoucna.

Že mohl dosáhnout ve Weymouthu rychlejšího času, ho netrápí. „Možná zamlada bych kolo pustil, ale teď jsem vědomě neriskoval. Nejsem z těch, kteří by jeli naplno do zatáčky, do níž nevidí,“ prohodil Vabroušek.

Plavání v rozvlněném moři a maraton mu přitom sedly. „Za daných okolností jsem se svým výkonem spokojený,“ okomentoval čas devět hodin a necelé dvě minuty.

Česká ironmanová jednička načala ve Velké Británii druhou desítku startů na mistrovství Evropy. Od jeho stříbrné premiéry v Nizozemí uplynulo už šestnáct let a až na dvě výjimky neskončil Vabroušek hůře než šestý.

„Jako každý rok je pro mě evropský šampionát jedním z vrcholů sezony. O první tři místa je vždycky obrovská bitva, první desítka je slušný výsledek,“ pronesl Vabroušek, který v Poznani věří ve vyšší příčku. „Je tam přehledná cyklistická část, kde se dá jet naplno.“

V letošní sezoně už ale 41letý železný muž z Malenovic zvolní. Stejně jako před rokem vynechává závod na Havaji, do konce roku stihne tři ironmany v Barceloně, Malajsii a Austrálii.

Vítěz maratonů na obou pólech však přemýšlí o další extrémní výzvě - Marathon des Sables. Vytrvalci musí během šesti dnů absolvovat v poušti Sahary šest maratonů. „Zatím jsem nic oficiálně nepotvrdil,“ řekl Vabroušek.

Kdo ho zná, ví, že je to jen otázka času.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž