Brněnský závodník Lukáš Kočař z Konrad Tools Teamu po stříbře na mistrovství ČR...

Brněnský závodník Lukáš Kočař z Konrad Tools Teamu po stříbře na mistrovství ČR v olympijském triatlonu ovládl uplynulý víkend domácí šampionát v terénním triatlonu, který se konal v Plzni. | foto: Petr Eret, MAFRA

Xterra v Plzni rozdala tituly, slavili Kočař a Zemanová

  • 0
Lukáš Kočař z Brna a Plzeňanka Jindřiška Zemanová jsou novými českými šampiony v terénním triatlonu. Uplynulý víkend suverénně ovládli mistrovský závod Xterra Plzeň Original v okolí Boleveckého rybníka, kde se v úmorném vedru bojovalo na tratích 0,7 km plavání, 25 km na horském kole a sedmikilometrovém běhu.

„Vyvíjelo se to podle ideálních představ. Hned po plavání jsem měl slušný náskok, i na kole mi to nedalo a šlapal jsem naplno. V běhu už jsem náskok kontroloval,“ popisoval v cíli Lukáš Kočař, bronzový muž z dubnového MS v terénním triatlonu ve Španělsku.

„Vedro dnes bylo možná největší soupeř, poslední běžecké kolo už jsem se necítil moc dobře, hlava z toho tepla bublala,“ ulevil si vítěz.

V cíli měl v konkurenci pětašedesáti závodníků téměř čtyřminutový náskok na stříbrného Vojtěcha Bednarského, třetí skončil zkušený Jan Kubíček za západočeského Chodova. „Jsem spokojený, porazili mě mladší a já v tomhle počasí obstál se ctí,“ usmíval se 39letý Kubíček.

„Lukáš strašně tvrdil muziku, ostatní deklasoval. S Vojtou jsem se držel statečně a druhé běžecké kolo se mi zdálo, že to možná trošku přepálil a zkušenosti by mohly být na mé straně. Ale pak znovu zabral a já už neměl šanci,“ doplnil.

Vítězný Kočař navázal na předchozí víkend, kdy v Příbrami vybojoval stříbro na domácím šampionátu v olympijském triatlonu. Teď už přípravu směřuje na srpnové mistrovství Evropy Xterra v Prachaticích. „V mužské kategorii ještě žádný Čech nevyhrál. Já byl třetí, Honza Řehula před lety také. Zatímco Helča Karásková mezi ženskými zlato vyhrává, nám chlapům se to ještě nepovedlo. A to je můj sen pro Prachatice,“ svěřil se Kočař.

Zlatou radost v klání žen prožila domácí Jindřiška Zemanová. Ta proběhla cílem bezmála šest minut před druhou v pořadí Lenkou Cibulkovou. „Když jsem se dozvěděla, že nedorazí Helča Karásková, v hlavě jsem titul měla. Ale upřímně, čekala jsem, že holky budou kousavější,“ mínila Zemanová.

Nahánět ji mohla další matadorka, 44letá Lucie Zelenková, která už léta žije v JAR a do Plzně se na skok vrátila po letech. Vládla ve vodě, ale na kole ji při sjezdu tvrdě srazil k zemi jeden ze soupeřů. „Kluk ze Slovenska, to jsou ta mužská ega,“ láteřila Zelenková, která pád odnesla bolestivě naraženou čéškou.

Šéf akce Jan Řehula nachystal dvoudenní „Triatlonový festival“ v Plzni už počtvrté. Po pátečním aquatlonu pro školy načaly sobotní program žákovské kategorie, poté Řehulovi svěřenci z Triatlonové akademie ovládli prakticky všechna medailová umístění v klání Xterra sprint Hobby (0,4 - 12 - 4,5).

Šampionka z Plzně znovu zvažuje účast na Havaji

Před rokem skončila v plzeňském závodě, poté se na havajském ostrově Maui stala mistryní světa Xterra mezi amatérkami. A minulou sobotu se Jindřiška Zemanová stala českou královnou v terénním triatlonu pro rok 2019.

„Nebudu tvrdit, že jsem na zlato nemyslela, ale to se před závody neříká,“ usmívala se 38letá Zemanová, která sbírala triatlonové vavříny už v juniorském věku pod dívčím jménem Bejstová.

Soupeřky jste deklasovala, na druhou Cibulkovou jste v cíli měla náskok téměř šesti minut.
Vím, co ve mně je a říkala jsem si, že by to mohlo vyjít. Myslela jsem, že holky budou kousat víc. Po plavání přede mnou byly čtyři a všechny jsem je sjela během prvních pěti kilometrů. Škoda, že po pádu musela odstoupit Lucka (Zelenková).

Pak už jste si hlídala náskok?

Já jsem pořádně nevěděla, jak velký je. Spousta lidí mi fandila, byli skvělí, ale nikdo mi neřekl, jak daleko jsou holky za mnou. (úsměv) Ale hecovali mě, že jedu skvěle, tak jsem byla klidnější.

Bylo složité vypořádat se s úmorným vederem?
Bylo, ale s tím jsem předem počítala a nastavila si to tak v hlavě. Že vedro bude vlastně největší soupeř a je třeba si hlídat své tělo s rozumem. Před námi byl závod hobbíků a spousta výborných triatlonistů mi říkala, že se uvařili. Mně se povedlo se silami hospodařit dobře, žádná krize nebyla.

Jaké jsou vaše další plány, mistrovství Evropy v Prachaticích?
Uvidím, až doma otočím kalendář. (smích) Evropa v Prachaticích tam určitě je. Ještě jsem přihlášená na Xterru do Německa. Tam je to hezký závod, krásné zázemí, pojedu i se synkem a maminkou. V září pak ještě plánuji střední triatlon ze série Challenge v Davosu. Já už si ve svém věku vybírám destinace, aby to byl zážitek a mohla jsem to pojmout i jako dovolenou s rodinou.

Další cesta na Havaj vás neláká?
Letos asi nepojedu. Říkám si, že bych si to mohla schovat na příští rok, kdy mi bude čtyřicet. Ale Jarda (manžel) do mě ještě hučí. Vyjela jsem si místo v Itálii, ale to propadlo, protože se pak na Havaj musíte přihlásit do dvou týdnů. Další možnosti jsou v Prachaticích a v německém Zittau. Když mi vyjdou oba závody, možná to vezmu jako znamení, že bych na Havaj měla vyrazit i letos. Tak uvidíme, těch 30 hodin na cestě je náročných.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž