Argentinští ragbisté se mohou radovat i z úspěchu na diplomatickém poli. Zahrají si v prestižním Rugby Championship.

Argentinští ragbisté se mohou radovat i z úspěchu na diplomatickém poli. Zahrají si v prestižním Rugby Championship. | foto: Jacky Naegelen, Reuters

Tri Nations Cup je minulostí. S Argentinou přichází Rugby Championship

  • 8
Tri Nations Cup, jedno z nejprestižnějších ragbyových klání na světě, je ve své dosavadní podobě minulostí. K tradičnímu triu účastníků - Novému Zélandu, Austrálii a Jihoafrické republice - totiž přibude od roku 2012 Argentina. Přistoupení nejlepšího jihoamerického týmu vedlo k přejmenování soutěže na Rugby Championship.

"Jsme nesmírně hrdí, že budeme součástí tak skvělé soutěže. I díky tomu bude rok 2012 nejvýznamnějším v dosavadní historii argentinského ragby. ´Pumas´ odehrají během sezony dvanáct zápasů (6 přátelských, 6 v Rugby Championship), z toho šest doma. Čeká nás konfrontace s nejsilnějšími celky na světě," nechal se slyšet šéf Argentinské ragbyové unie Luis Castillo.

Přátelské zápasy Argentiny 2012

9.6. Argentina - Itálie
16.6. Argentina - Francie
23.6. Argentina - Francie
10.11. Wales - Argentina
17.11. Francie - Argentina
24.11. Irsko - Argentina

"Přizvání Argentiny je historický okamžik nejen pro ragby na jižní polokouli, ale i v celosvětovém měřítku," prohlásil Greg Peters, generální ředitel organizace SANZAR. Ta zaštiťuje nejen dnes již bývalý Tri Nations Cup, ale i Super Rugby, klubovou soutěž týmů z Nového Zélandu, Austrálie a Jihoafrické republiky.

"Argentina je již pravidelným účastníkem mistrovství světa a i na nedávném turnaji na Novém Zélandu prokázala vysokou výkonnost.  Její účast v Rugby Championship dá tomuto turnaji nový rozměr," dodal Peters.

Argentinské ragbisty čeká premiéra v nové soutěži 18. srpna v jihoafrickém Kapském Městě. První domácí duel odehrají o pouhý týden později se stejným soupeřem v Mendoze. Soutěž vyvrcholí 6. října.

Program Rugby Championship 2012

18. srpna
Austrálie - Nový Zéland (Sydney)
JAR - Argentina (Kapské Město)

25. srpna
Nový Zéland - Austrálie (Auckland)
Argentina - JAR (Mendoza)

8. září
Austrálie - JAR (Perth)
Nový Zéland - Argentina (Wellington)

15. srpna
Austrálie - Argentina (Gol Coast)
Nový Zéland - JAR (Dunedin)

29. srpna
JAR - Austrálie (Pretoria)
Argentina - Nový Zéland (La Plata)

6. října
JAR - Nový Zéland (Johannesburg)
Argentina - Austrálie (Rosario)


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Ragby