Američan Francis Crippen (vpravo) vyhrál letos i závod Světového poháru v argentinské Viedmě, kde porazil Jihoafričana Chada Hoa (vlevo).

Američan Francis Crippen (vpravo) vyhrál letos i závod Světového poháru v argentinské Viedmě, kde porazil Jihoafričana Chada Hoa (vlevo). | foto: Jiří Seidl, MF DNES

Tragédie při Světovém poháru: plavce zřejmě zabila příliš teplá voda

  • 82
Měl nadosah celkové prvenství ve Světovém poháru dálkových plavců. Místo toho Američan Francis Crippen zemřel. Dálkové plavání v sobotním závodě na 10 kilometrů ve Fujairahu ve Spojených arabských emirátech zasáhla pořádná tragédie.

Crippen ve startovním poli zmizel, což pořadatelé zjistili až po doplavání závodu. V cíli zavládlo zděšení. Samotní plavci vyrazili na trať Američana hledat. Našli ho až za dvě hodiny. Mrtvého. Měl to být jeho poslední závod v sezoně. Po něm se chystal na dovolenou.

"Jde o vůbec první úmrtí při akci pořádané Mezinárodní světovou plaveckou federací FINA," uvedl Radek Táborský, člen výboru sekce českého dálkového plavání. "Francis byl elitní profesionální plavec, byl zkušený, bylo mu šestadvacet let."

Táborský dodal, že Crippen má dva bronzy z mistrovství světa na 5 a 10 kilometrů. "K tomu byl šestinásobným americkým šampionem, a to i v bazénu na osm set metrů volný způsob." A minulý týden vyhrál závod Světového poháru v mexickém Cancúnu.

Příčina smrti amerického plavce zatím není známa. Důvodem mohla být vysoká teplota vody. Organizátoři tvrdili, že má kolem 31 stupňů Celsia, leč podle některých plavců se blížila 35 stupňům.

"FINA má limit pro spodní hranici teploty vody šestnáct stupňů, ale maximum na otevřené vodě není," vysvětloval Táborský. Přitom v bazénu se nesmí závodit, když má voda přes 28 stupňů Celsia. "Spousta plavců závod ve Spojených arabských emirátech nedokončila a mnozí skončili s přehřátím organismu v nemocnici," dodal.

"Teplá voda bere hodně sil, rychle vyčerpává a kolikrát je to horší než když je voda studenější," řekl nejlepší český dálkový plavec Rostislav Vítek, který je přesvědčený, že příště už závody ve Fujairahu nebudou. "Zrušili už i ty další, které tam měly být na patnáctikilometrové trati."

Podle Vítka se dalo čekat, že k něčemu takovému dojde. "Pořadatelská služba je při podobných závodech nedostatečná a obzvlášť v Emirátech se všichni zaměřovali jen na plavce vpředu."

Dodal, že účast amerických plavců je na tamějších závodech výjimečná. "Francis by tam zřejmě ani tentokrát nejel, jenže šlo o finálový závod Světového poháru a pokud chtěl získat celkovou prémii za umístění, musel startovat."

Čeští plavci, Jan Pošmourný a Silvie Rybářová, kteří se víkendového posledního závodu Světového poháru rovněž účastnili, jsou otřeseni, ale v pořádku.

Organizátoři nevydali výsledkovou listinu. Je možné, že poslední závod bude anulovaný. Smutným celkovým vítězem Světového poháru se stal Chad Ho z Jihoafrické republiky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž