Thorpe nepoplave na mistrovství světa

Sydney - Ian Thorpe, žijící plavecká legenda, bude chybět na červencovém mistrovství světa v Montrealu. "Ian letos nebude bojovat o světové tituly. Pro australskou reprezentaci bude těžké se s tím vyrovnat, ale je to v jeho zájmu kvůli přípravě na olympiádu v Pekingu," prohlásila trenérka Tracey Menziesová.

Trenérka pětinásobného olympijského vítězee uvedla, že šampionát nezapadá do plánů jeho svěřence.

Fanoušci tak přijdou o Thorpeovy souboje s Američanem Michaelem Phelpsem a Nizozemcem Pieterem van den Hoogenbandem, které byly ozdobou olympijských her v Aténách.

Thorpe loni v Aténách vyhrál závody na 200 a 400 metrů volný způsob a poté si dal delší tréninkovou pauzu. Podle trenéra bude pro dvaadvacetiletého plavce obtížné vrátit se po takové době do vrcholné formy. "Čeká ho namáhavá cesta. Ale myslím, že je dobře, že si udělal přestávku. Měl čas vyvíjet se po lidské stránce," řekla Menziesová na adresu trojnásobného světového rekordmana.

Thorpe má ve sbírce jedenáct titulů mistra světa v dlouhém bazénu. V roce 1998 se v Perthu stal v patnácti letech nejmladším šampionem v historii.
 
Světový šampionát v Montrealu byl ohrožen. Kvůli finančním problémům kanadským organizátorům mezinárodní federace FINA pořadatelství odebrala, ale minulý týden jim ho zase vrátila. Mistrovství se uskuteční od 17. do 31. července.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž