OBRANÁŘ A PIVOT. Zkušenější Rodrigo Taverna (vlevo) by měl v Tangu tvrdit...

OBRANÁŘ A PIVOT. Zkušenější Rodrigo Taverna (vlevo) by měl v Tangu tvrdit muziku vzadu, Raphinha má za úkol udržet míč vepředu. V říjnu by k nim měla přibýt ještě posila ze Srbska. | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Futsalisty brněnského Tanga posílil španělský student a další Brazilec

  • 0
Už mají kompletní čtyřku. Zahraniční ekipa v kabině futsalového Tanga Brno se rozšířila na kvartet. Za nejlepší moravský celek posledních sezon hraje Brazilec Rogerinho a španělský student Javi.

Taneční spojení mezi tangem a Španělskem je více než logické. To futsalové mezi brněnským Tangem a mladým Španělem je však zcela náhodné.

Do Česka přišel studovat, volný čas chtěl ale zaplnit sportem. Proto mladý Španěl Javier De Ramon Murria oslovil vedení prvoligového Tanga, zda by s nimi nemohl trénovat.

"Bylo to jeho přání se nějak realizovat. Protože naše béčko netrénuje, začal chodit s áčkem," říká o třiadvacetiletém studentovi lesnictví prezident Tanga Jiří Štěrba. "Ze začátku na tom fyzicky nebyl dobře, ale bylo vidět, že to s míčem umí," připojuje se brněnský kanonýr Michal Belej.

Cizinci v dresu Tanga

Čtyřiadvacetiletý Raphael Felipe Almeida De Oliveira neboli Raphinha odehrál v prvoligovém dresu Tanga tři zápasy, dal čtyři branky a na dvě přihrál.

Zkušený třicátník Rodrigo Taverna, jenž dříve působil v Teplicích a má českou manželku, zatím za Brno stihl odehrát tři zápasy a připsal si jednu branku.

Dvaadvacetiletý Brazilec Rogerinho debutoval v nejvyšší futsalové soutěži v pátek a hned skóroval.

Španělský student lesnictví na Mendelově univerzitě Javier De Ramon Murria nastoupil ke třem ligovým zápasům a dal jeden gól.

Kvůli rozsáhlé marodce, která sužuje futsalisty Tanga, však mladý Španěl s futsalovou přezdívkou Javi zasáhl do mistrovských zápasů. Futsalista, jenž na Pyrenejském poloostrově působil v nižších španělských soutěžích, má za sebou už tři starty v dresu áčka a poslední ligový duel proti Hradci Králové si připsal i první trefu.

A v utkání, jež Brňané vyhráli 10:3, nebyl jediným cizincem, který si v Tangu otevřel střelecký účet. Proti Východočechům se gólově uvedl i dvaadvacetiletý Brazilec Rogerinho. "První zápas, první dotek s míčem a hned dal gól," uznale pokyvuje hlavou jeho spoluhráč Tomáš Buršík. "Navíc je dobrý i do defenzivy, má výbornou kličku a umí vyřešit jeden na jednoho," chválí svého nového brazilského parťáka Buršík.

S Helasem až v pondělí

Tradiční brněnské futsalové derby mezi Tangem a Helasem se bude hrát až v pondělí kvůli termínové kolizi s pátečním duelem fotbalistů Zbrojovky. Ti na Srbské v pátek hostí mistrovskou Plzeň.

Před sezonou ambiciózní brněnský tým posílil o dva Brazilce – Rodriga Tavernu a šikovného Rafinhu. Dohromady s jejich krajanem Rogerinhem a španělským Javim, studujícím na Mendelově univerzitě, v kabině sedí čtveřice zahraničních hráčů. "Pokud se chceme vyrovnat Chrudimi a předčit ji, jiná varianta není," uvědomuje si Belej a ofenzivní Buršík s úsměvem dodává: "Počtem cizinců jim konkurovat můžeme. Je ale otázkou, jestli i kvalitou, to se ale ukáže až v play-off."

Tangu patří po necelé polovině sezony třetí místo. Právě za dlouholetým vládcem z Chrudimi a teplickou Balticflorou.

K postupu vzhůru jim má pomoct i legie cizinců. Na hřišti se však zatím nepotkali. Brazilce Rodriga Tavernu a Raphinhu trápí zranění. A brněnské vedení tak uvažovalo, že by přivedlo ještě jednoho cizince.

I když cizince... Brňané se zajímali o Slováka Gabriela Ricka, který loňskou sezonu oblékal dres Tanga. "Teď ale hraje v Bratislavě za Slov-matic. A pokud bude dál v základu, tak nepřemýšlí o tom, že by se k nám vrátil," oznamuje prezident klubu Štěrba.

I bez levonohého Slováka je však ekipa cizinců v Brně početná. "Mají svoji skupinku. Ale třeba Rogerinho se už snaží pochytit česká slovíčka," sděluje Buršík.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž