Jachta Comanche při závodu ze Sydney do Hobartu.

Jachta Comanche při závodu ze Sydney do Hobartu. | foto: AP

Znovu ze Sydney do Hobartu. Prvenství obhajuje jachta Comanche

  • 0
Pořád mají v hlavě kontroverzní loňský ročník, v němž se dlouho po závodě měnilo jméno vítěze. Budou v tradičním souboji maxijachet na trase mezi Sydney a Hobartem opět bojovat o první místo favorizovaná Wild Oats XI s posádkou obhájců prvenství z Comanche? Nebo v 74. ročníku překvapí někdo jiný?

Osmdesát pět posádek vyrazilo z přístavu v Sydney na tradiční regatu s cílem na Tasmánii. Nejlepší start měla jachta Black Jack, pak ji ale předstihly loni vítězná Comanche a Wild Oats XI, v popředí závodu se drží ještě Infotrack. Nejrychlejší lodě jsou očekávány v cíli po 1 170 kilometrech ve čtvrtek večer.

Loni závod skončil až dlouho po závodě penalizací vítězné jachty. Wild Oats XI, která vyhrála už osmkrát, byla v cíli v rekordním čase, ale dodatečně byla potrestána přičtením jedné hodiny za nebezpečný manévr brzy po startu. Z triumfu se tak radovala posádka Comanche, která po 16 hodinách plavby vedla i letos.

Účastníci závodu si před startem připomněli dvacáté výročí tragické regaty, při níž v bouři zahynulo šest námořníků. Počasí je tentokrát poměrně příznivé, zatím odstoupily čtyři jachty. Závodu se poprvé účastní ryze ženská posádka na lodi Wild Oats X, která pluje na šestém místě.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž