Svoboda zaváhal a finále mu uplavalo

Moskva - Jako hromádka neštěstí seděl Květoslav Svoboda po rozplavbě závodu na 200 metrů volný způsob na mistrovství světa v krátkém bazénu v Moskvě a zpytoval svědomí. Třebaže cítil formu, nechal se ukolébat pomalou rozplavbou, časem 1:47,40 minuty obsadil celkovou jedenáctou pozici a dveře do vysněného odpoledního finále mu zůstaly uzavřeny. Na postup mezi osmičku byl třeba výkon lepší o 69 setin a hned první disciplína pětidenního programu tak přinesla české plavecké výpravě zklamání. Podrobnosti o rozplavbách ZDE

Přitom právě Svoboda měl nejrychlejší čas mezi přihlášenými a byl tajným žolíkem na zisk první medaile pro Českou republiku v historii světových šampionátů.  "Je to v p...," ulevil si peprně, když s hrůzou v očích nenašel své jméno na první stránce výsledkové listiny. Přitom se mu plavalo výtečně, svou rozplavbu s přehledem vyhrál.

"Na devadesát procent jsem si byl jist, že do finále postoupím. Už jsem si dělal zálusk na osobák," litoval znojemský kraulař. "A takhle jsem přišel o medaili," prohlásil plavec, který na světovém šampionátu v Aténách před dvěma roky obsadil čtrnáctou pozici.

Podle trenéra Jiřího Kyněry propásl Svoboda skvělou příležitost. "Je to velká škoda," posmutněl kouč. "Tady se dala medaile získat," uvažoval. Nejrychlejší byl Američan Klete Keller, jeho výkon 1:44,99 minuty je však ve Svobodových silách.

Při prosincovém mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Antverpách vybojoval stříbro v času o 11 setin lepším a při dnešní neúčasti nemocného Australana Granta Hacketta měl životní příležitost.  "Ale prošvihl jsem ji," litoval devatenáctiletý juniorský evropský rekordman. Dvojnásobný juniorský mistr Evropy věděl, že v rozplavbě před ním změřila časomíra šesti plavcům výkon pod 1:47. "Ale já jsem si myslel, že to bude tak kolem 1:46," kroutil hlavou devátý kraulař na dvoustovce z loňského mistrovství světa ve Fukuoce.

"Nechal se ukolébat pomalou rozplavbou. Kdyby všichni plavali pod šestačtyřicet, tak by stejně vyhrál. Takhle mu to ale je k ničemu," řekl trenér Kyněra.  Velký talent českého plavání honem hledal východisko z mizerné nálady. "Tak napálím dvoustovku ve čtyřstovce," navrhl směrem k páteční dvojnásobné trati.

Jeho kouč ale myšlenku okamžitě zamítl. "Tím si nic nedokážeš," prohlásil. "Já myslím, že z toho nebudeme dělat tragédii. Je to škoda, ale nevadí to. Vyhraje jindy, třeba na mistrovství Evropy v Berlíně v létě," zahnal chmurné myšlenky trenér.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon