Svoboda chystá útok na evropský titul

Znojmo - S odvážným cílem stát se mistrem Evropy v závodě na 200 metrů volný způsob v krátkém bazénu ladí plavec Květoslav Svoboda formu na prosincový šampionát v irském Dublinu. V přípravě si už za poslední tři měsíce zapsal do svého deníku 660 uplavaných kilometrů.

"Cítím velmi dobře vodu. Oproti loňsku jsem na tom lépe i na základě dosahovaných časů," tvrdí dvojnásobný juniorský mistr Evropy a evropský rekordman, který svou přípravu tvrdě podřizuje úspěchu na olympijských hrách v Aténách.

Loni na mistrovství Evropy v krátkém bazénu v Riese skončil jednadvacetiletý Svoboda v závodě na 200 metrů volný způsob druhý, od zlata jej však dělilo jen šest setin sekundy.

"Zisk titulu mistra Evropy je postupným krůčkem k tomu, aby se Květák dostal na přední místa na olympijských hrách. Máme už vyzkoušeno, že jej můžeme celý podzim držet na uzdě a nepouštět ho na jeho tratě na 200 a 400 metrů volný způsob. Na nich poplave až na mistrovství republiky a mistrovství Evropy," uvedl kouč Jiří Kyněra.

V sobotu a neděli na domácí Velké ceně Znojma hodlá Svoboda zaútočit v hlavním závodě na 200 m znak na svůj český rekord 1:56,73 minuty, který vytvořil loni v dubnu na mistrovství světa v krátkém bazénu v Moskvě.

Dál poplave 100 metrů volný způsob a 100 metrů znak.  Ze Světového poháru si Svoboda možná vybere pouze start v lednovém závodu v Berlíně. "V té době už bude muset bojovat o nejlepší pozici. Zatím ale ještě není jasné, zda budeme v Berlíně startovat.

Pokud by tato možnost padla, tak už žádný jiný Světový pohár v plánu nemáme," poznamenal Kyněra. 

V předolympijské přípravě stráví Svoboda společně se znojemskými plavci nejvíce času na šestitýdenním soustředění v Jihoafrické republice. "Nebudeme ale v Pretorii, kam se chystá česká reprezentace. Pretorie se blíží komplexu v Nymburce a v něm hrozí ponorková nemoc.

Máme raději pobyt u moře, tak jsme zvolili k přípravě jiné místo. Už jsme k této změně dostali souhlas také od reprezentačního trenéra Jaroslava Strnada," dodal Kyněra.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž