Martina Sáblíková

Martina Sáblíková | foto: AP

Sáblíková už zase vítězí. Ovládla úvodní pohárový závod na 3 000 metrů

  • 20
Kde v minulé sezoně skončila, tam v pátek navázala. Martina Sáblíková ovládla v čínském Charbinu úvodní závod Světového poháru rychlobruslařek, tříkilometrovou trať prolétla v čase 4:08,26. Druhá Marije Jolingová z Nizozemska na ni ztratila sekundu a 14 setin, třetí skončila Kanaďanka Ivanie Blondinová.

Loni získala jubilejní desátý triumf ve Světovém poháru na dlouhých tratích. Vyhrála i vícebojařské mistrovství Evropy a na světovém šampionátu brala zlato na tratích 3 000 i 5 000 metrů.

Martina Sáblíková zažila sezonu snů a letos se v ní jala pokračovat. Před startem přitom tvrdila: „Nevím, jestli bych si troufla mluvit o útoku na další celkové vítězství. Sezona je dlouhá a já jsem čím dál starší. Obhajoba by byla z říše snů.“

Jistě, zatím se jedná o první závod sezony, ale už v něm devětadvacetiletá Češka ukázala, že přes léto ze své formy nic neztratila.

Do závodu startovala v poslední osmé rozjížďce vedle své dlouholeté rivalky Ireen Wüstové. Nizozemka české závodníci víc než polovinu tříkilometrové tratě hodně zatápěla, ale v posledních osmi stech metrech výrazně ztratila.

Češka v posledních kolech udržela své časy pod 33,5 sekundy a slaví tak už 44. vítězství ve Světovém poháru. Třiačtyřicet z nich získala v individuálních startech, jednou triumfovala s českým týmem.

Trojnásobná olympijská vítězka se v Číně představí ještě v závodech na 1 000 a 1 500 metrů i v týmovém závodě. Kilometr a týmové klání ji čekají v sobotu.

Na druhém místě dojela Marije Jolingová, která na Sáblíkovou ztratila sekundu a 14 setin. Třetí místo bere Ivanie Blondinová z Kanady. Wüstová se poslední osmistovkou protrápila a bere až sedmou příčku.

Ulitý start a skvělý závěr

Závod nejlepších žen na tříkilometrové trati celý páteční program v Charbinu uzavíral. Jako první se představily Ida Njatunová s Olgou Grafovou. V těžkých podmínkách tentokrát rychlobruslařky neútočily na čas pod čtyři minuty, ba se k němu ani nepřiblížily.

Pod hranici čtyř minut a deseti vteřin se jako první dostala Marije Jolingová z Nizozemska, kterou nedokázala překonat ani její krajanka De Jongová, která v cíli neskrývala zklamání.

To už byly na startu pouze čtyři rychlobruslařky. Ruský souboj lépe zvládla Anna Jurakovová. Ani ta však na čas Jolingové nestačila.

A tak to bylo na české rychlobruslařce, aby devětadvacetiletou Nizozemku překonala.

Přesně v 11:54 přijela Sáblíková po boku Wüstové ke startovní čáře. „Vůbec nevím, co od sebe můžu čekat,“ tvrdila den před startem.

Ne, tentokrát nezamávala do kamery, vypadala nervózně a dokonce ulila start. Až ten druhý byl v pořádku, oproti Wüstové tradičně pomalejší. I ve druhém kole Sáblíková na svou rivalku ztrácela víc než vteřinu a držela se na průběžném třetím místě. Když chybělo do cíle 1 200 metrů, Češka na Nizozemku ztratila další dvě desetiny.

Chvíli se zdálo se, že tentokrát bude mít Wüstová navrch. V poslední třetině závodu ale vytuhla.

„Jedeme, jedeme, poooojď,“ řval na svou svěřenkyni trenér Petr Novák u tratě.

A ona jela, poslední tři kola postupně za 33,0, 33,2 a 33,4 a Wüstové nakonec pláchla o tři a půl vteřiny. Za cílem zatnula pěst a nevěřícně kroutila hlavou. Tohle bylo vydřené vítězství.

V divizi B se představila dvacetiletá Nikola Zdráhalová, která před měsícem na dráze německém Inzellu vylepšila osobní rekord na 4:12,58.

„Ale tady se pere s aklimatizací, s bídou dojela do cíle. Takových ale bylo víc,“ vykládal po telefonu Novák. Na náročné trati v čínském Charbinu jela čas 4:24,08 a na vítěznou veteránku Claudii Pechsteinovou ztratila na 16. nebodovaném místě třináct sekund.

V českém dresu se poprvé představil i polský rodák Sebastian Druskiewicz, který byl v B divizi závodu na 5 kilometrů diskvalifikován, protože trefil poslední špunt při výjezdu ze zatáčky. „Byla to jeho chyba, ale to se stane,“ přiznal Novák.

První závod na 5 000 metrů mezi muži vyhrál nizozemský suverén na dlouhých tratích Sven Kramer před kolegou z národního týmu Jorritem Bergsmou.

SP v rychlobruslení v Charbinu

Muži
5 000 m:
1. Kramer 6:21,60, 2. Bergsma 6:22,38, 3. Kooiman (všichni Niz.) 6:26,43, ...divize B: Druszkiewicz (ČR) diskvalifikován.

Ženy
500 m:
1. Kodairaová 38,00, 2. Cudžiová (obě Jap.) 38,17, 3. Ťing Jü (Čína) 38,18.

3 000 m: 1. Sáblíková (ČR) 4:08,26, 2. Jolingová (Niz.) 4:09,40, 3. Blondinová (Kan.) 4:09,78, ...divize B: 16. Zdráhalová (ČR) 4:24,08.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž