Danny Amendola z New England Patriots chytá přihrávku na touchdown.

Danny Amendola z New England Patriots chytá přihrávku na touchdown. | foto: AP

Patrioti se v Super Bowlu utkají s Atlantou o svůj pátý titul

  • 2
New England Patriots se v neděli pokusí vyhrát svůj pátý Super Bowl, finále zámořské ligy amerického fotbalu NFL, což se dosud povedlo jen San Franciscu, Dallasu a Pittsburghu, který má dokonce šest titulů. Nejúspěšnější celek posledních let si vybojoval rekordní devátou účast a v Houstonu se střetne s Atlantou Falcons. Ta se naopak představí ve finále teprve podruhé a poprvé od roku 1998.

Patrioti vyhráli už základní část, když ze 16 zápasů prohráli jen dva. Znovu je táhl veterán ligy a jedna z největších postav historie soutěže Tom Brady. Devětatřicetiletý quarterback se dokonce může stát nejstarším hráčem, který kdy získá Super Bowl. Ve finále se představí posedmé, což je další rekord, a pokud by vyhrál, vyrovnal by pěti mistrovskými prsteny rekord Charlese Haleyho.

„Ale rozhodně nepřemýšlím o konci. Doufám, že budu moci pokračovat. Chci hrát tak dlouho, dokud budu přínosem pro tým,“ odmítl Brady spekulace, že by v případě triumfu ukončil kariéru.

Kromě Bradyho se Patrioti opírají také o Juliana Edelmana, který je zvláště při zranění další velké hvězdy Roba Gronkowského hlavním adresátem Bradyho přihrávek. Obraně vládne Dont’a Hightower.

Atlanta sice skončila až na druhém místě své konference, ale v play off jasně přehrála dva velmi silné protivníky Seattle Seahawks a Green Bay Packers a ukázala, že může být pro New England rovnocenným soupeřem.

Zvláště když quarterback Matt Ryan prožívá jasně nejlepší sezonu kariéry. V play off přehrál soupeřovy hvězdné rozehrávače v čele s Aaronem Rodgersem a nyní si brousí zuby i na Bradyho, kterého už v základní části předčil v téměř všech statistických ukazatelích.

Ryan si především skvěle rozumí s widereceiverem Juliem Jonesem, který je možná nejlepším na své pozici v celé NFL. Sice zaznamenal jen šest touchdownů v základní části, ale Atlanta ho využívá hlavně k velkým posunům po hřišti.

Svou sílu tato dvojice ukázala i v semifinále, kde společně rozebrali obranu Green Bay. Pro útok Patriotů pak bude postrachem Vic Beasley, který má nejvíce sacků rozehrávače v celé soutěži.

Atlanta se navíc bude moci opřít o výrazně větší podporu fanoušků. Ameriku už totiž nebaví věčné vyhrávání Patriotů, kteří za posledních šest let jsou ve finále potřetí. Proto až 70 procent Američanů bude podle místních médií fandit Atlantě.

Jednapadesátý ročník Super Bowlu začne půl hodiny po půlnoci SEČ z neděle na pondělí. O poločasovou show se postará hvězdná zpěvačka Lady Gaga a panuje napětí, zda bude mít její vystoupení politický nádech. Nechala se totiž slyšet, že vystoupení věnuje všem, čímž by se mohla přidat k probíhajícím demonstracím proti antiimigračnímu výnosu nového prezidenta Donalda Trumpa.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž