Vskutku americký Super Bowl: hvězdný pár, konspirace i další pokus o obhajobu

  • 5
Už v neděli vypukne největší svátek amerického fotbalu. Slavný Super Bowl se tentokrát odehraje na předměstí Las Vegas. Co budou fanoušci NFL sledovat? Redakce iDNES.cz připravila výběr těch nejpoutavějších témat.

San Francisco 49ers, nebo Kansas City Chiefs?

Fotbalisté San Francisco 49ers bojují proti Detroit Lions.
Patrick Mahomes táhne Kansas City Chiefs proti Miami Dolphins.

Jasná otázka číslo jedna. Ze sportovního hlediska.

San Francisco 49ers jako zástupci Národní fotbalové konference (NFC) na cestě k Super Bowlu zvládli souboj s Green Bay Packers i Detroit Lions pokaždé o tři body. Slavný zápas si zahrají po čtyřech letech, na titul čekají ještě déle. Poslední z celkových pěti oslav si v Kalifornii užívali v sezoně 1994.

Kde sledovat Super Bowl?

Vrchol NFL nabídne O2 TV na stanici Premier Sport 2, chybět nebude obsáhlé předzápasové studio ani přestávková half-time show.

To by se mohlo nyní změnit. Parta kolem komety aktuální sezony quarterbacka Brocka Purdyho je podle sázkových kanceláří mírným favoritem, nečeká je však vůbec lehká šichta.

Soupeřem jsou silní Kansas City Chiefs, kteří hrají Super Bowl počtvrté za posledních pět let. Z Americké fotbalové konference (AFC) ale prošli spletitější cestou. Do play off vstupovali až ze třetího místa, a proto mají o zápas více než ve své konferenci první 49ers.

Nic to nemění na faktu, že Chiefs přetlačili Miami Dolphins, Buffalo Bills i Baltimore Ravens a díky finálovým zkušenostem se s nimi musí počítat.

Po letech oslava obhajoby?

Fanoušci Kansas City Chiefs křepčí po finále NFL.

Naposledy se podobný kousek povedl před devatenáct lety New England Patriots, jejichž dres tehdy hrdě nosil i legendární Tom Brady. Od té doby se na úspěšného obhájce čeká.

Blízko byli Seattle Seahawks v roce 2014, pak Bradyho Patriots o tři sezony později, jenže se radovala Philadelphia. Poslední pokusy o připsaní dvou prvenství v řadě mají na triku Chiefs.

Sezonu 2020 proti Tampa Bay Buccaneers do vítězného konce nedotáhli. Nyní mají druhý pokus proti 49ers. Tým kolem quarterbacka Patricka Mahomese, nejužitečnějšího hráče posledního ročníku, může ukázat, že se poučil.

Ale jestli to bude stačit na po úspěchu hladové mužstvo ze San Franciska, se teprve ukáže.

Předvede se stálice, nebo přijde senzace?

Quaterback Kansas City Chiefs Patrick Mahomes se chystá na Super Bowl.

Na lehkou váhu před Super Bowlem nic nebere ani Brock Purdy ze San Francisco 49ers.

Oba výrazné quarterbacky už jsme zmínili. Nejsou vyloženými opaky, ale liší se více než dost.

Na jedné straně Mahomes – dvojnásobný vítěz Super Bowlu, dvakrát byl také vyhlášen nejužitečnějším hráčem finále NFL i celé soutěže, hvězda mezi hvězdami, jeden z nejlépe placených borců ligy, miláček fanoušků Chiefs.

V dresu 49ers nastoupí Purdy – poslední volba draftu 2022, Mr. Irrelevant (pan bezvýznamný – přezdívka, kterou dostává poslední vybraný hráč), ale taky neustále se zlepšující hráč, tahoun San Francisca s touhou ukázat, že umí být klíčovým mužem.

Ačkoliv se životopisy obou borců nyní výrazně rozchází, po této sezoně se mohou rozdíly přeci jen zmenšit.

Kelce opět středem pozornosti

Taylor Swift se svým přítelem Travisem Kelcem

Když loni Travis Kelce v dresu Kansas City Chiefs nastupoval do Super Bowlu proti bratrovi Jasonovi oděnému do barev Philadelphia Eagles, bylo z toho pořádné haló.

V hledišti seděla nadšená maminka Donna s přáním, ať se ani jeden z nich nezraní. A i tentokrát by měl být Travis Kelce sledován ženou, jejíž reakce budou zajímat ostatní. A dost možná dokonce celý svět.

Kelce totiž randí s Taylor Swiftovou, nejúspěšnější zpěvačkou současnosti, držitelkou 14 ocenění Grammy, která aktuálně pobláznila svět nepředstavitelně výdělečným turné Eras Tour.

Láska půvabné zpěvačky a svalnatého fotbalisty mnohým připomíná lásku jako ze správného amerického filmu. A takový snímek by měl zaručeně skončit společnými oslavami, ne?

Má to dva háčky: Chiefs musejí zvítězit a Taylor nesmí zmeškat odlet z Japonska, kde zrovna koncertuje.

Vyjádření politické podpory

Taylor Swift se svým přítelem Travisem Kelcem

Románek dvou celebrit ale dalece přesahuje hranice showbyznysu a sportovního světa. Obzvláště s přihlédnutím k faktu, že se ve Spojených státech blíží prezidentské volby.

Jen si představte, co by s volebními preferencemi udělalo vyjádření podpory Demokratům během nejsledovanější sportovní události v zemi. Republikáni příliš klidní nejsou.

Vzniká tak celá řada konspiračních teorií, jak to s možnou podporou Joea Bidena na Super Bowlu vlastně bude. Jisté nic není, stejně tak nic není nemožné.

Ať se to líbí, nebo ne. Politika je z letošního finále NFL zkrátka cítit.

Přepisování rekordů

Momentka z finále NFL Kansas City Chiefs vs. Philadelphia Eagles.

Jako každé velké finále, i letošní Super Bowl může přepsat řadu rekordů, některé jsou výraznější, jiné spíše pro fajnšmekry, kteří se rádi šťourají ve statistikách.

Oficiální stránky NFL nabízí několik milníků, které mohou vzít za své. Tak například: Chiefs se mohou stát týmem s nejmladší obranou, který vyhraje Super Bowl.

Pokud 49ers získají aspoň osm bodů, stanou se klubem s největším počtem bodů ve finále NFL.

Purdy se zase může stát prvním quarterbackem základní sestavy, který byl draftován jako poslední a potěžká si Vince Lombardi Trophy.

A jestli si přenos z Las Vegas zapne více než 116 milionů fanoušků, bude na světě nový rekord sledovanosti.

Co vy? Budete koukat?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž