Iveta Vacenovská

Iveta Vacenovská | foto: František Zálewský

Zaskočí favority? Stolní tenisté mohou na MS družstev jen překvapit

  • 0
Soupeři jako zvon. V neděli startuje v Kuala Lumpuru mistrovství světa družstev a los přiřkl českým týmům v elitních divizích takové protivníky, že se z toho až točí hlava. Odborníci mají za to, že postup do bojů o medaile by byl překvapením, ne-li příjemným šokem.

Na šampionátu, který se uskuteční od 28. února do 6. března, se muži ve skupině A postupně utkají s mistry Evropy Rakušany (neděle), Tchaj-wanem, bronzovým z posledního MS v roce 2014 (pondělí), Řeckem (rovněž pondělí), obhájcem titulu Čínou (úterý) a KLDR (středa).

„Čína a Rakousko jsou favority, Řekové nás na loňském mistrovství Evropy porazili, Tchaj-wan jsou v podstatě také Číňané, a hráči KLDR sice moc do zahraničí nejezdí, ale jsou velmi nebezpeční. Předem ovšem zbraně neskládáme, budeme se prát a uvidíme, na co to bude stačit,“ řekl před odletem trenér mužů Jindřich Panský.

Na posledním šampionátu hráli čeští stolní tenisté druhou výkonnostní kategorii a celkově obsadili 27. příčku. O vylepšení této pozice se nyní budou snažit Dmitrij Prokopcov, Tomáš Konečný, Lubomír Jančařík a Pavel Širuček.

Družstvo českých žen, patnácté z posledního šampionátu a bronzové z loňských Evropských her, se ve skupině B postupně utká s vicemistryněmi světa Japonkami (neděle), dále s mistryněmi Evropy Němkami (rovněž neděle), Thajskem (pondělí), exotickým nováčkem v elitní divizi Brazílií (úterý) a týmem KLDR, pátým z posledního MS (středa).

„Je to velmi těžká skupina, favority jsou Německo a Japonsko. Dostat se mezi první tři postupující týmy by byl vynikající výsledek,“ pravil trenér žen Pavel Krpec, jenž se bude opírat o dlouholetou stálici Ivetu Vacenovskou, Hanu Matulovou, Danu Čechovou a Renátu Štrbíkovou.

Z každé ze čtyř šestičlenných skupin postoupí do bojů o 1. až 12. místo tři nejlepší týmy, přičemž vítězové skupin půjdou přímo do čtvrtfinále a družstva z 2. a 3. příček budou hrát osmifinále. Celky na 4. až 6. místě ve skupinách budou hrát o celkovou 13. až 24. příčku s nebezpečím sestupu do druhé výkonnostní kategorie.

Tituly z MS v Tokiu v roce 2014 budou v Kuala Lumpuru obhajovat muži i ženy Číny.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž