Stín visí i nad olympijským taekwondo

New York - Po krasobruslařském skandálu řeší Mezinárodní olympijský výbor další podezření, tentokrát ohledně sporného rozhodování soutěží v taekwondu na hrách v Sydney. V korejském tisku se totiž objevila zpověď bývalého vysokého funkcionáře mezinárodní federace WTF, že ovlivnil nasazení rozhodčích, aby zvýhodnil mateřskou zemi taekwonda, Korejskou republiku. Někdejší místopředseda federace WTF I Čong-u se měl v rozhovoru pro měsíčník Sin Tonga přiznat, že zmanipuloval rozdělení sudích.

"Kdybych to neovlivnil, měla by Korea jen jednu nebo dvě zlaté medaile," citoval zdroj funkcionáře. Korejci při premiéře taekwonda na OH získali tři zlata a jedno stříbro a stali se nejúspěšnější zemí. I Čong-u však dnes tato obvinění vyvrátil a celý článek označil za lež.

Korejský měsíčník už v dubnu napsal, že korejský funkcionář využil svého vysokého postavení a vybral takové rozhodčí, kteří se dali ovlivnit a nadržovali korejským taekwondistům. "Nic z toho není pravda," přinesla jeho reakci agentura AP. I Čong- u z funkce ve federaci odešel loni v listopadu. Za viníka celé kauzy označil autora údajně nepravdivého článku.

"Reportér Juk Song-čchol se mi za něj několikrát omluvil," tvrdí bývalý místopředseda. Podle AP ale novinář odmítl slova I Čong-u komentovat.  V dubnovém textu se objevil i názor I Čong-u, že ovlivňování výsledků v taekwondu je velmi rozšířené. Jednou prý rozhodčího sám zbavil funkce za to, že nechal korejskou závodnici prohrát.

"Aby konečné výsledky byly příznivé, musíte začít už v kvalifikacích a silné soupeře zlikvidovat co nejdříve. To nemůžeme dělat my, ale rozhodčí, ti mohou výsledky měnit," citoval jej časopis.

Podle listu USA Today upozornili MOV na zpověď Korejce Američané. Jejich olympijský výbor (USOC) už před týdnem zaslal faxem celý článek předsedovi MOV Jacquesu Roggemu spolu s výzvou, aby tyto informace prověřil.

"Článek vypovídá o tom, že rozhodování v taekwondu mohlo být ovlivněno zvnějšku. Nežádali jsme po MOV, aby zahájil vyšetřování, ale jen připomněli, že by bylo vhodné něco podniknout," vysvětlila předsedkyně USOC Marty Mankamyerová.  Dodala, že po současné aféře v krasobruslení musí být olympijské hnutí obezřetné vůči všem podezřením.

"Vzhledem k napjaté situaci, která panuje kvůli krasobruslení, by bylo vhodné, abychom byli důslední," řekla. Podle Mankamyerové americký výbor zatím od Roggeho žádnou odpověď nedostal. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž