Startuje překážková sezona

Pardubice - Patnáct překážkových dostihů s kvalitním obsazením včetně několika účastníků Velké pardubické. Slibná nabídka dvoudenního mítinku, jímž začíná letošní sezona na závodišti v Pardubicích. Vrcholem budou dva dostihy první kategorie shodně dotované sto tisíci korun, které se běží zítra v průběhu Italského dne.

Na start Jarní ceny proutěnkářů Itálie na 3200 metrů se postaví šestice koní. Největším favoritem bude svěřenec trenéra Radka Holčáka Almanzor, v jehož sedle se objeví žokej Marek Stromský. Osmiletý hnědák, vítěz předloňského Zlatého  poháru Paramo, patří již několik let k absolutní špičce. Vloni vyhrál v Pardubicích, ale i v Itálii a Německu.

Jeho největším konkurentem bude pětiletý Nemunas s Jaroslavem Línkem. Svěřenec trenéra Františka Holčáka se začal překážkám věnovat až v závěru loňské sezony, ale oba starty proměnil ve vítězství. Podcenit nelze ani Bajaju (am. Jíchová).

Druhým vrcholem zítřejšího mítinku bude Velká cena Orling, steeplechase cross country na 4500 metrů. Ve startovní listině figuruje osmnáct koní, řada z nich patří mezi špičkové steeplery.

K favoritům budou patřit šestý a sedmý z loňské Velké pardubické Bargiel (ž. Stromský) a Lentini (Havelka), vítěz loňského kvalifikačního dostihu Velké ceny Synthesie Vagant (Urbánek), Iraklion (Bartoš), jenž dvakrát vyhrál Memoriál kapitána Poplera, či nejlepší z loňské Ceny Labe Retriever (ž. Váňa).

Černým koněm by mohla být devítiletá klisna Fanti Dancer (žk. Faltejsek), svěřenkyně polského trenéra Wroblewského.

Zajímavé obsazení bude mít i klasická steeplechase Cena Stáje Nýznerov na 3900 metrů. Favoritem bude zejména jedenáctiletý Eklerer (Línek), který v Pardubicích už několikrát zvítězil.

Program pátečního mítinku nabídne dostihy nižších kategorií. Jejich vrcholem bude Cena společnosti Auto In, steeplechase cross country na 4500 metrů s dotací padesát tisíc korun.

Mezi čtrnácti účastníky má největší ambice bělouš Sord s Josefem  Bartošem, účastník loňské Velké pardubické, kterou však nedokončil. Ke špičce patří i Czedar (Havelka), Sullivan (Luka).

Páteční zahajovací překážkový mítink začíná v 16.00. V sobotu bude úvodní dostih odstartován ve 14.00.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž