Špinavá voda hnala triatlonistu

P r a h a - S přehledem a nekonečnkou vírou ve svou formu vyhrál už potřetí za sebou pražský triatlon brněnský závodník Filip Ospalý. Před Velkou cenou Pražské energetiky jen studoval video ze dvou předchozích ročníků. "V noci před závodem jsem si ještě závod v hlavě promítl," vysvětloval čtyřiadvacetiletý reprezentant.

Potom si ale postěžoval. "Loni byla voda čistší. Letos jsem ponořil ruku a viděl ji jen k loktu, tak jsem radši plaval v čele, abych se nenapil," vysvětloval vítěz proč se vynořil v depu na náplavce před nemocnicí Na Františku jako první.

Pak chvíli na kole vedl ve trojici s Chapmannem z Austrálie a kolegou s Kepák týmu Tomášem Klímou. "Nemělo to cenu, ujet se nedalo, tak jsem jen hlídal favority," vyvětloval.

Pak přišel běh, v boji o vítězství byla pětice závodníků. "Jestli jsem měl strach z Gaaga?" opakoval otázku, která se týkala výborného běžce z Kazachstánu, který loni získal titul mistra světa v olympijském triatlonu a vládne Světovému poháru. Gaag skupinku s Chapmannem a Chroustovským společně s Řehulou dotáhl. "Nedíval jsem se dozadu, jen jsem slyšel, když mi říkali kamarádi a rodiče, že jsme tři nebo čtyři."

Ospalý odolal nástupu Chroustovského a v závěru všem utekl. "Měl jsem plán, kdy nastoupím. Na Štěpána jsem si věřil, co můžu čekat od Trenta jsem moc nevěděl, ale chtěl jsem vyhrát," svěřoval se a vypadal, jako když se byl jen tak proběhnout.
Přitom před týdnem dvakrát závodil na mistrovství Evropy, kde byl sedmý. "Tyden jsem si odpočinul. Neměl jsem žádnou krizi, jsem v pohodě." Forma mu graduje a do olympiády mu zbývají ještě tři závody. "Chtěl bych taky konečně vyhrát v srpnu závod v Brně a pak uspět na olympiádě v Sydney," vypočítává s úsměvem. Na otázku, co se skrývá pod pojmem uspět, dodává: "Zatím zůstaňme u toho uspět."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž