České softbalistky na mistrovství Evropy

České softbalistky na mistrovství Evropy | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

České softbalistky čeká od neděle ME, obhájkyně bronzu chtějí hrát finále

  • 0
České softbalistky vstoupí v neděli do mistrovství Evropy a jejich cílem je probojovat se po 21 letech do finále. Obhájkyně bronzových medailí zahájí turnaj duelem proti Francii, v základní skupině C je čeká také Ukrajina, Velká Británie a Turecko. Šampionát ve španělském Saint Boi vyvrcholí medailovými boji 30. července. Titul obhajují Italky.

„Náš dlouhodobě vytyčený cíl je mistrovství Evropy vyhrát. Turnaj bude hodně náročný, některé týmy budou posilněné o hráčky z USA,“ uvedl v tiskové zprávě trenér národního týmu Vojtěch Albrecht.

Češky vloni prolomily šestileté čekání na cenný kov. Do bojů o medaile se dostaly osmkrát za sebou, naposledy ale hrály finále v roce 2001. Tehdy na domácím šampionátu v Praze podlehly Itálii.

Úřadující šampionky Italky jsou s dvanácti zlatými medailemi nejúspěšnějším celkem historie a budou opět favoritkami. O dvě zlaté medaile méně mají Nizozemky. Žádný jiný tým od vzniku ME softbalistek v roce 1979 titul nezískal. Češky jsou s bilancí dvou stříbrných a sedmi bronzových medialí na třetím místě historického pořadí.

Český tým absolvoval před ME turnaje v zámoří. Na konci června obsadil dělené páté místo v prestižním Canada Cupu, kde porazil mimo jiné Austrálii. Poté sehrál další zápasy proti domácí Kanadě v rámci Celebration Tour. Hlavní hvězdou národního týmu je Veronika Pecková, nadhazovačka italského MKF Bollate.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž