Vavřinec Hradílek

Vavřinec Hradílek | foto: MF DNES

Slalomářský závod roku? O víkendu v pražské Troji

Je to paradox vyvolaný mimořádně nízkými kvótami sportovců pro olympijský závod, ale nejlépe obsazenou soutěž ve vodním slalomu v tomto roce hostí teď o víkendu pražská Troja. Na zahajovacím závodě Světového poháru se naposledy sejde kompletní světová kanoistická špička, pak se cesty olympioniků a "zbytku světa" rozdělí.

Na olympijském kanále v Pekingu před týdnem skončil první celosvětový přípravný kemp, další navazuje zase za týden, a tak se vodácká elita na skok vypravila do Prahy. "Ze světové špičky chybí jen slovenský kanoista Michal Martikán, jinak tady budou závodit kompletní reprezentační týmy včetně olympioniků," slibuje ředitel závodu Jiří Rohan.

Letošní sezona rozdělila vodácký svět na dvě skupiny. Velmi úzká elita se chystá na olympiádu do Pekingu, ostatní závodníci se mohou koncentrovat na Světový pohár. Tradiční seriál závodů se až na pražskou výjimku překrývá s termíny tréninkových kempů v Pekingu. "Je to nepříjemné, ráda bych si ještě před olympiádou zazávodila, ale momentálně je pro mě nejdůležitější trénovat v Pekingu," řekla kajakářka Štěpánka Hilgertová.

Podobně uvažuje většina účastníků olympiády, a tak na světových pohárech v Tacenu, Augsburgu i na předmistrovském závodě v Seu d'Urgell nastoupí reprezentační týmy bez svých lídrů.

Na olympiádě může každá země nasadit do disciplíny jen jednu loď, ve Světovém poháru tři, takže se pražská Troja může těšit na konfrontaci široké slalomářské špičky. "Jdu do závodu z plné přípravy a cítím se docela unavena, takže to budu mít v souboji se závodnicemi, které se na olympiádu nepřipravují, docela těžké," předpokládá Hilgertová.

Závody před domácím publikem si však nechce nechat ujít. "Ale jinam bych v tomto termínu závodit nejela, už v pondělí zase letíme do Pekingu, a tak by dostal přednost odpočinek," přiznává dvojnásobná olympijská vítězka.

V úvodním podniku SP by se mělo představit 250 závodníků z 37 zemí, mezi kterými premiérově figurují i zástupci Venezuely a Cookových ostrovů.

Závodit se začne v pátek, kdy jsou na programu kvalifikační jízdy všech čtyř kategorií. V sobotu budou o medaile bojovat kajakářky a singlkanoisté, v neděli kajakáři a deblkanoisté.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž