Ruský šachista Sergej Karjakin v roli vyzývatele bojuje o šachový trůn.

Ruský šachista Sergej Karjakin v roli vyzývatele bojuje o šachový trůn. | foto: AP

Schválil invazi, posmíval se obětem. Šachista Karjakin dostal distanc

  • 14
Schválil vojenský útok na Ukrajinu, to Mezinárodní šachová federace FIDE nevidí ráda. Ruský velmistr Sergej Karjakin tedy dostal půlroční zákaz činnosti a přijde o start na červnovém Turnaji kandidátů.

FIDE s dvaatřicetiletým Karjakinem zahájila etické a disciplinární řízení koncem února poté, co otevřeně schvaloval kroky ruského prezidenta Vladimira Putina a dělal si legraci z obětí v oblastech zasažených válečným konfliktem.

Nyní byl Karjakin potrestán. „Porušil článek 2.2.10 etického kodexu, za což se půl roku nesmí zúčastnit žádné soutěže spadající pod FIDE,“ citovala prohlášení federace agentura Reuters.

Spolu s Karjakinem byl vyšetřován také jeho krajan Sergej Šipov. Pětapadesátiletý velmistr však potrestán nebyl. Podle FIDE byly jeho komentáře méně závažné a provokativní než v případě Karjakina.

Federace už dříve kvůli invazi sebrala Moskvě pořadatelství šachové olympiády a kongresu FIDE. Vypověděla smlouvy s ruskými a běloruskými sponzory a také šachistům z obou zemí zakázala používat na turnajích národní symboly.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž