Sedlecký v Budapešti nezvládl parkur

Budapešť - Při závodu Světového poháru moderních pětibojařů v Budapešti se český reprezentant Michal Sedlecký připravil o lepší umístění až chybami v parkuru. Po střelbě, plavání a šermu měl přitom mistr světa soutěž skvěle rozjetou. Při jízdě na koni však ztratil přes šest set bodů a skončil osmadvacátý. Vyhrál Litevec Andrej Zadněprovskis, druhý byl domácí Viktor Horváth a třetí Němec Erich Walter.

Michal Michalík, Martin Dvořák a Petr Lebl vypadli už v páteční kvalifikaci.

Trenér Jakub Kučera měl ze čtyř disciplín Sedleckého dobrý pocit. Jeho svěřenec ovšem už na druhé letošní soutěži pokazil parkur, což je varující. "Jde poměrně rychle nahoru v šermu, plavání i střelbě a patří mezi nejlepší běžce. Ale musí dát koně, protože bez toho výsledek neudělá," řekl Kučera.

Sedlecký může mít problém s kvalifikací na finále Světového poháru. Aby si v předolympijském prosincovém testu vyzkoušel závodiště v Aténách, musí na konci června uspět při SP v Mostu. "Měl by být do deseti," spočítal Kučera.

V Budapešti začal Sedlecký dobře. Při střelbě předvedl svůj nejlepší letošní výkon, plaval výborně a v šermu se zaskvěl 880 body. "Vypadalo to velmi dobře. Byl průběžně devátý. Kdyby zvládl koně s málo shozy, tak by se do tří vešel," odhadl Kučera.

Sedlecký si vylosoval obtížného koně. Jízdu přes překážky pokazil, ztratil v ní přes 600 bodů i naději na dobrý výsledek. "Není v nejlepší jezdecké formě. Měl přijet specialista, který ho učí koně, ale vykradli mu auto a nepřijel. Ale na smůlu se nevymlouvám," řekl Kučera. "Jestli chce závodit nahoře, musí zvládnout i takového koně."

Za čtrnáct dnů absolvují moderní pětibojaři v Liberci domácí šampionát.

Výsledky:
1. Zadněprovskis (Lit.) 5792 b., 2. Horváth (Maď.) 5736, 3. Walter (Něm.) 5560, ...28. Sedlecký (ČR) 4956.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž