Sdruženář vyzkouší kolo

M o r a v s k á T ř e b o v á - Prosinec byl pro nejlepšího domácího sdruženáře Ladislava Rygla osudový. Kromě toho, že v americkém Steamboat Springs podruhé v kariéře vyhrál závod Světového poháru, dospěl k rozhodnutí zkusit štěstí i v jiné disciplíně. Po skončení sdruženářské sezony zamíří do pelotonu horských kol a bude jezdit za tým Rubena Fort MTB. "Po jeho návratu ze Spojených států jsme se dohodli na angažmá," řekl sportovní ředitel týmu Pavel Brettschneider.
Úspěšný sdruženář sice není mezi bikery neznámý, ale šéf stáje, jež překvapila v loňské domácí sezoně, o něj rozhodně neměl zájem. Pomohla náhoda. Brettschneiderovi se ozval Ryglův vrchlabský kamarád a tréninkový partner Otakar Kobr.

"Loni jsme spolu pravidelně trénovali a občas jsem ho přihlásil na některé závody, i když ještě neměl licenci. Třeba při Krkonošském poháru proháněl i profíky. Proto jsem se zeptal Pavla Brettschneidera, jestli by Láďu nechtěl do týmu," vysvětlil Kobr.
"Dlouho mě přemlouvat nemusel," dodal ředitel týmu.

Rygl by měl absolvovat kompletní program letošního Českého poháru v cross country a seriál městských závodů Rubena Tours. Severskou kombinaci třetí muž Světového poháru nehodlá opustit. Stejně jako v minulých letech mu horské kolo poslouží především jako součást letní přípravy.

"Chce se hlavně odreagovat od stresu," řekl Kobr. "Pouze se bude zúčastňovat kvalitnějších závodů, než tomu bylo dosud," podotkl ředitel týmu Brettschneider.
S klubem Rygl ani nepodepíše profesionální smlouvu. Dostane od něj pouze kompletní cyklistické vybavení.

"Láďa se už nemůže dočkat závodů. Přitom mu ještě zdaleka neskončila sdruženářská sezona," smála se maminka závodníka, který nyní úspěšně závodí ve Světovém poháru v severské kombinaci v Německu. Čtyřiadvacetiletý sdruženář Dukly Liberec následuje příkladu Kateřiny Neumannové, která už řadu let úspěšně běhá na lyžích, ale také jezdí na horském kole.

Mezi bikery však bude Ryglova role na rozdíl od Neumannové náročnější. Konkurence v závodech mužů je výrazně kvalitnější než mezi ženami. Proto je zatím otázkou, v jaké kategorii se objeví. Původně se uvažovalo o Elite II.

"Chci ho přesvědčit, aby startoval s nejlepšími českými závodníky v Elite I. Určitě má na to, aby jezdil do patnáctého místa," důvěřuje atraktivní posile šéf stáje Pavel Brettschneider.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž