Bývalý předseda ČSTV Pavel Kořán hovoří k Aleši Hušákovi, někdejšímu řediteli Sazky.

Bývalý předseda ČSTV Pavel Kořán hovoří k Aleši Hušákovi, někdejšímu řediteli Sazky. | foto: Kateřina Šulová, ČTK

Kdo může za pád Sazky? Na činovníky ČSTV si posvítí komise

  • 1
Aleš Hušák už za pád Sazky čelí žalobě. Případní další viníci pádu loterijního giganta se stanou objektem vyšetřování komise, kterou zřídil Výkonný výbor České unie sportu.

Komise dostala za úkol zjistit zodpovědnost konkrétních představitelů bývalého vedení Českého svazu tělesné výchovy na ztrátě společnosti Sazka. ČSTV byl jejím majoritním vlastníkem a Sazka v minulosti z velké části financovala český sport.

Předseda ČUS Miroslav Jansta se totiž domnívá, že bývalý předseda představenstva a generální ředitel Sazky Aleš Hušák, na něhož před měsícem ČUS podala rozsáhlou žalobu, nemusí být jedinou zodpovědnou osobou, která stojí za pádem loterijní společnosti. První výstupy práce komise očekává vedení sportovců na podzim.

"Domníváme se, že mohou nést určitou odpovědnost i někteří členové bývalého výkonného výboru ČSTV a rovněž představitelé organizace, kteří v minulosti zastupovali ČSTV ve statutárních orgánech Sazky," uvedl Jansta v tiskové zprávě ČUS. "Je potřeba zjistit míru jejich zavinění při ztrátě loterijní společnosti jako významného zdroje peněz pro sportovce," prohlásil.

Změnou názvu a úpravou stanov na nedávné valné hromadě se chce ČUS distancovat od minulosti a adaptovat se na nově vznikající sportovní prostředí v České republice, jehož hlavní autoritou je Český olympijský výbor. ČUS má být servisní organizaci zejména pro tělovýchovné jednoty a kluby.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž