Šampionát už vyhraju, věří žokej

Pardubice - Stačilo pár centimetrů a jeho letošní sezona mohla být téměř dokonalá. "I tak je to můj životní rok," usmál se žokej Josef Bartoš. Sbírá jedno vítězství za druhým. To nejcennější mu však těsně uniklo. S Decent Fellowem podlehl po tvrdém boji ve finiši Velké pardubické Maskulovi.

"Triumf ve Velké mi chybí," přiznal Bartoš. "Určitě ale budu mít ještě dost možností to opravit. Je mi teprve 24 let."

I bez vítězství ve slavném dostihu je letos nadmíru úspěšný. Převážně v sedlech koní trenéra Josefa Váni posbíral na českých drahách už 25 prvních míst a vede šampionát překážkových jezdců. Jeho pronásledovatel Václav Luka má o čtyři vítězství méně.

"Do konce zbývají ještě čtyři dostihy. Venca mě může teoreticky dostihnout," připomněl Bartoš.

"Určitě ale vytáhneme do boje nějaká želízka, abych si první místo pojistil. Věřím, že už mi vítězství neunikne," dodal žokej, který v tomto roce vyhrál i dvě desítky dostihů v zahraničí.

Nejcennější úspěch ale vybojoval v tuzemsku. Není to však druhé místo z Velké pardubické. "To byl můj největší zážitek," podotkl Bartoš. "Nejvíce si cením vítězství ve Velké mostecké ceně."

V červenci na severočeské dráze vyhrál v sedle Manoua. A nechal za sebou hvězdy Duceho a Masiniho. "Byl to moc těžký dostih," pronesl Bartoš.

Při závěrečném pardubickém mítinku měl na dosah skalp Masiniho podruhé. S Jack de Traou Landem ale doběhl druhý. Opět po strhujícím finiši a o pár centimetrů.

"I když lidi tolik nehučeli, připomnělo mi to letošní Velkou. Bylo to jako přes kopírák," usmál se Bartoš, jenž se může pyšnit i prvenstvím v anketě o nejsympatičtějšího žokeje českých překážkových dostihů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž